Eeuwige rust in Geestmerloo.
Eeuwige rust in Geestmerloo. (Foto: aangeleverd)

Laatste rustplaats in de natuur

KOEDIJK - In Geestmerloo vinden mensen hun laatste rustplaats in de natuur. Natuurbegraafplaats Geestmerloo in Koedijk is de eerste natuurbegraafplaats in Noord-Holland.

Het graf gaat volledig op in de natuur omdat er natuurlijke materialen worden gebruikt. In verreweg het grootste deel van onze provincie is natuurbegraven niet mogelijk omdat de grondwaterstand dit niet toelaat. Bij de aanleg van dit nieuwe natuurgebied is hier speciaal rekening mee gehouden om natuurbegraven mogelijk te maken.

Behoefte is groot

De behoefte aan een dergelijke begraafplaats is groot. Honderden mensen hebben inmiddels een plek gereserveerd voor de toekomst. Nabestaanden hoeven het graf niet te onderhouden en zich geen zorgen te maken over het verlopen van grafrecht; dat is op Geestmerloo voor onbepaalde tijd.

Recreatiegebied

Bij de aanleg van Natuurbegraafplaats Geestmerloo zijn maar liefst 40.000 boompjes aangeplant. Het duurt nog enige decennia voordat het bos echt helemaal volgroeid is. De natuurbegraafplaats maakt deel uit van een groter recreatiegebied met onder meer een natuurspeelplaats en het Bos der Omarming, een deel van het natuurgebied waar nabestaanden van overleden kinderen een herinneringsboom kunnen planten.