Demi uit groep 8 wordt geïnterviewd voor het Jeugdjournaal.
Demi uit groep 8 wordt geïnterviewd voor het Jeugdjournaal. (Foto: Loen van Gulick)

Jeugdjournaal bezoekt Basisschool Liereland

Algemeen

ALKMAAR - De eerste schooldag na de zomervakantie begon meteen spannend voor groep 8 van basisschool Liereland in Daalmeer. Het jeugdjournaal was op bezoek, om een item te maken over de start van het nieuwe schooljaar. 

Afgelopen vrijdag kwam het telefoontje: of het jeugdjournaal de maandag erop langs mocht komen bij groep 8. Spannend, maar ook hartstikke leuk! Schoolleider Margriet Hoekstra vertelt: “Wij zijn natuurlijk met onze regio dit jaar de eerste in het land die weer beginnen. Het jeugdjournaal was benieuwd hoe het jaar eruit gaat zien, en welke coronamaatregelen nog gelden. Nou: de verschillende groepen mogen weer met elkaar buitenspelen. Dat is heel fijn! En kinderen uit de bovenbouw mogen weer helpen bij onderbouwklassen, bijvoorbeeld bij het lezen in groepjes. Ouders moeten nog wel buiten de hekken blijven, ze mogen het schoolplein niet op. Maar wat we wel gaan regelen: alle ouders mogen de komende drie weken een keer in het lokaal van hun kind komen kijken. Vorig schooljaar kon dat helemaal niet, dat is wel een gemis voor ouders, hoor.”

Interview met Demi

Ondertussen wordt er in het klaslokaal van groep 8 een uitgebreid interview afgenomen met Demi, die alle vragen monter beantwoordt. De grote camera staat op haar gezicht, en een echte NOS microfoon hangt onder haar neus. Ze lijkt wel een echte BN’er. Niets is voorbereid - Demi werd spontaan gevraagd - maar dat is niet te zien. Kalm geeft ze uitgebreid antwoord op vragen over haar zomervakantie, over het komende schooljaar en over haar nieuwe juf Daniela. Haar klasgenoten werken ook goed mee. Ze zijn gewoon rustig aan het werk, en kijken af en toe even nieuwsgierig op. Klasgenoot Arda vindt het leuk dat er in zijn klas opnames worden gemaakt: “Normaal zie je die mensen achter de camera niet. Nu kan je zien hoe dat eigenlijk gaat.” 

Dan zitten de opnames erop, en gaat de klas moeiteloos weer over tot de orde van de dag. Ze gaan deze week al op kamp en vrijdag staat de bonte avond op het programma. Wie gaat wat doen? Wie gaat met wie samen? Wezenlijke zaken; toch minstens zo belangrijk als het nieuws.  

Het Jeugdjournaal is om 19.00 te zien op NPO 3. Of kijk de aflevering later terug via deze link


Demi uit groep 8 wordt geïnterviewd voor het Jeugdjournaal. (Foto: Loen van Gulick)