Water halen is in Zuid-Afrika doorgaans de taak van schoolgaande kinderen.
Water halen is in Zuid-Afrika doorgaans de taak van schoolgaande kinderen. (Foto: Aangeleverd)

Opbrengst KOOK voor nieuwe waterpomp

Algemeen

ALKMAAR - Zaterdag 4 september is er weer een ‘eerste zaterdag van de maand’ en dus een KOOK-zaterdag. De opbrengst van de verkoop van tweedehands spullen, gaat elke maand naar een goed doel. 

Elke maand kiest de organisatie KOOK een nieuw maandproject. Deze september helpt KOOK bij de aanleg van een waterpomp in een township in Zuid-Afrika. 

Joke Straatman van stichting KOOK: “In dit land heerst dubbele armoede: armoede binnen het gezin en armoede in de omgeving waar goede voorzieningen en infrastructuur ontbreken. De afstand tot water is vanuit de meeste townships slecht te belopen. Water halen is doorgaans de taak van schoolgaande kinderen. Dit is een uitputtende opgave die de aandacht van andere zaken, zoals huiswerk, sport en spel, wegneemt. Daarbij zijn ze overgeleverd aan vieze poelen die door meerdere huishoudens worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Vaak bevinden de poelen zich in het leefgebied van vee, waardoor het water modderig is en ongeschikt als drinkwater.” 

Om kinderen en hun families te voorzien van schoon drinkwater worden met hulp van de bijdrage van stichting KOOK waterpompen aangelegd. Met de aanleg van één waterpomp krijgen zo’n duizend families voor het eerst toegang tot schoon water. Lees meer over dit maandproject op de website van stichting KOOK.

Wekelijks open

Naast de maandelijkse zaterdagverkoop, is de winkel wekelijks open op maandag en woensdag van 10.00 tot 15.00 uur. Bruikbare spullen kunnen tijdens openingstijden worden afgeleverd bij het KOOK-pand aan deZijperstraat 36A. Spullen kunnen ook thuis worden opgehaald.