Alkmaar start een pilot met doneerringen.
Alkmaar start een pilot met doneerringen. ((Foto: aangeleverd))

Alkmaar start pilot met doneerringen

Algemeen

ALKMAAR - Doneerringen heten ze. Ringen om prullenbakken heen waar mensen plastic flesjes en blikjes achterlaten die anderen dan weer kunnen inleveren voor statiegeld. De gemeente Alkmaar start een proef van drie maanden waarin zo’n tien locaties in beeld zijn.

Wethouder Robert te Beest: “We gaan kijken wat het effect is op de inzameling van blikjes en plastic flesjes.’’ Ondanks dat er sinds juli statiegeld van 15 cent zit op kleine flesjes - en vanaf eind 2022 ook op blikjes  - zijn er nog veel mensen die niet de moeite nemen de flesjes in te leveren. En dus belandt veel plastic en blik nog in de prullenbakken of op straat. “Plastic vergaat nooit helemaal, dus dat is zeker niet de bedoeling. Het waait soms in het water. Dan lijkt het weg, want je ziet het nier meer, maar in werkelijkheid spoelt het uiteindelijk naar de zee en oceaan. De gemeenteraad nam in juli een motie aan van de Partij voor de Dieren, Leefbaar Alkmaar en ChristenUnie om de doneerringen in Alkmaar in te voeren. “Dat voeren we nu uit”, vervolgt Te Beest. De motie leverde tijdens de raadsvergadering nog wel de nodige discussie op. “Is dit de manier om arme mensen een zakcentje te laten verdienen? Maar het maakt mij niet uit wie de flesjes ophaalt en inlevert. Elk ingeleverd flesje of blikje is winst voor het milieu, dus laten we dit gewoon proberen en dan evalueren we wel hoe het is gegaan.’’

De ringen komen op plekken waar veel mensen komen, zoals winkelcentra, de Paardenmarkt’ of het Bolwerk, maar ook in de dorpen. De ringen zijn een initiatief van The Happy Activist. Stadswerk 072 zal de ringen waarschijnlijk binnen enkele weken plaatsen.