Afbeelding
(Foto: Mandy Schripsema)

Oud Alkmaar # 2 ligt op de mat!

Dezer dagen valt bij de leden van de Historische Vereniging Alkmaar de nieuwe editie van Oud Alkmaar in de bus. Oud Alkmaar is het magazine van de HVA waarin artikelen van wetenschappelijke niveau afwisselen met luchtiger artikelen en interviews. 

Zo kan men de tweede aflevering lezen van het diepgravende artikel van Marlies ten Berge over de ontwikkeling van het vrouwenkiesrecht in Nederland en in Alkmaar in het bijzonder. Jolanda Jansen dook in de geschiedenis van Martinus Niele, verzetsman in Alkmaar, en later geliefd burgemeester van Egmond aan Zee én vader van veertien kinderen.

Netty Bleichrodt-Vegter bracht een bezoek aan het Provenhuis aan de Koningsweg. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat op het plafond van dit huis een heel bijzondere schildering werd aangebracht. Mogelijk is deze schildering van een acrobaat tijdens Open Monumentendag voor het publiek te bezichtigen.

Lisa Oskamp vroeg Bert Romeijn, veel beter bekend als de straatmuzikant Bertje Doperwtje, het hemd van het lijf over zijn beleving van geschiedenis, vooral die van Alkmaar natuurlijk. En Ruud Kersten had een interview met de zeer succesvolle Alkmaarse schrijfster van onder meer historische romans, Simone van der Vlugt. Ze onthult onder meer dat ze momenteel twee boeken schrijft over Alkmaar waaronder een over Floris V en zijn vader Graaf Willem II.

Tenslotte is er nog aandacht voor een boek over Jan Adriaansz Leeghwater, de molenbouwer en polderaar uit De Rijp. Schrijver Bob Kiel houdt er op 5 oktober een lezing over, een van de vele activiteiten die de HVA voor haar leden op touwzet.

Dit magazine kunt ook u in de bus krijgen, simpelweg door lid te worden van de HVA!

Ruud Kersten, HVA