De BIL’s

Graag wil ik het met u hebben over Bekende Inwoners van Langedijk, de zogenaamde BIL’s. Waarom lees ik daar nooit over? Waarom schuiven ze niet aan bij al die maffe tv-spelletjes?

Ik daag u uit om er een aantal te noemen… Moeilijk hè? Zo’n mooie gemeente met de oudste groentendoorvaarveiling ter wereld! Maar naast turnster Renske Endel zijn er weinig tot de verbeelding sprekende rolmodellen, YouTubers of influencers te ontdekken. Laat mij uw geheugen opfrissen. We waren ooit in het bezit van stadsrechten en duizend eilandjes rijk. Naast de Broeker Veiling (1887) konden we bogen op de Kathedraal van het Noorden (1905) en was Dirk de Graaf met zijn Ford-bruid op televisie in 2012. Daarna blijft het angstvallig stil. Ik weet niet of er een VVV aanwezig is, en zo ja wat die mensen doen voor hun geld, maar in Heiloo weten ze niet waar of wat Langedijk is. Ooit kregen we het predikaat ‘de koolschuur van Europa’, maar nu zijn we gewoon weer een slaperig thuiswerkend forenzenstipje op de kaart. En gewoon een buitenwijk van Amsterdam voor de gemiddelde toerist. Die Hansje Brinker de bekendste Nederlander acht, vanuit BOL een dagtripje boekt naar Giethoorn (omdat ze daar van die leuke bootjes en bruggetjes hebben) en dan nog beweert “I have been to Amsterdam but I have never been to Holland.”

Mijn voorvader uit Oudkarspel diende bij de Pauselijke Zwitserse Garde en Gerrit Kistemaker haalde de chips naar Broek, maar zelfs zij zijn onvindbaar op Wikipedia. Ergo: tijd om Langedijk in het licht te zetten voordat we Dijkers worden. Let’s Make Long Dike Great Again!

Willen de echte BIL’s uit hun stoel komen?