Bennie Min is elke dag bezig met het creëren van kunst: 'Die creativiteit stopt nooit met stromen'.
Bennie Min is elke dag bezig met het creëren van kunst: 'Die creativiteit stopt nooit met stromen'. (Foto: Theo Annes)

De magische ogen van Bennie Min

ZUID-SCHARWOUDE - "Als je echt een bijzondere Langedijker wilt interviewen, dan moet je bij mijn buurvrouw zijn", tipte Herman Jager laatst na afloop van zijn eigen interview in deze krant. "Een van de grootste regionale kunstenaars, en die woont gewoon in ons dorp!"

Door Marsha Bakker

En zo staan we in de huiskamer van Bennie Min, kunstenares en sinds een aantal jaar woonachtig in Langedijk. "Ik ben geboren in Bergen, heb in Groet gewoond, in Amsterdam, verhuisde met mijn eerste man naar Schagen, maar heb in Langedijk samen met mijn huidige man de ideale plek gevonden." Sinds zij en haar man Map bij kennissen op bezoek waren in Zuid-Scharwoude en vervolgens gingen varen door ‘het Rijk der Duizend Eilanden’, waren ze verkocht. We zagen dit huisje te koop staan en gingen kijken. Wij waren meteen verkocht. Letterlijk."

Schilderijtjes in sigarendoosjes

Wat als eerste opvalt aan haar werken zijn de ogen van de geportretteerde figuren: helder, indringend en sprekend. Zelfs de geschilderde katten hebben deze bijzondere kijkers. "Het zijn jouw ogen", hoor ik dikwijls. Blijkbaar zijn het de ogen die ik het beste ken en daarom graag schilder." Dit huis is een soort minimuseum waar je je ogen uitkijkt: overal is kunst. De kastenwanden, eigenhandig getimmerd door haar handige, maar ook zeer creatieve echtgenoot Map Stam, staan vol met allerlei objecten waarvan de meesten zelfgemaakt. Ze wijst op een soort poppenhuisje waarin door haar gehaakte figuurtjes met de kat en een hond op de door Map zelfgemaakte meubeltjes zitten te lezen. Aan de muren van dit miniatuurkamertje hangen kleine kunstwerken, uiteraard gemaakt door Bennie. Verder houtzaag- en snijwerkfiguren gemaakt door Map, beschilderd door Bennie, op de kast de geboorteklompjes die ze op bestelling maakt, en aan een andere wand is een complete verzameling sigarenkistjes getransformeerd tot kunstwerkjes; elk doosje is beschilderd met een werk -in miniatuur- van bekende kunstenaars, zoals ‘De Odalisken' van Matisse, ‘Het Joodse bruidje' van Rembrandt en ‘Wanneer ga jij trouwen' van Gauguin. Deze zijn stuk voor stuk gefiguurzaagd door Map en Bennie heeft ze vervolgens beschilderd. Dat zij niet de enige creatieveling in huis is bewijst de werkkamer van Map, waarin ook een hele muur is bekleed met deze sigarenkistjes. Hierin zijn allerlei oude scheepsaffiches afgebeeld.


Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding