Afbeelding
Illustratie: Raadszaal, Rein Bankert, Regionaal Archief Alkmaar

Burgemeestersperikelen

Op 23 juni zal Anja Schouten geïnstalleerd worden als burgemeester van Alkmaar. Hieraan is in april een urenlange geheime en emotionele raadsvergadering vooraf gegaan. De Alkmaarsche Courant kopte met: 'Roemer snoert raad alsnog de mond' en vond het besluitvormingstraject om tot een nieuwe burgemeester te komen een blamage.

Toch is commotie rond een burgemeestersbenoeming niet nieuw voor Alkmaar. Het bestaan van burgemeesters wordt voor het eerst genoemd in 1389 bij de bevestiging van het stadsrechtprivilege van 1254 door hertog Albrecht. Vanaf het bestuur van Jacoba van Beieren werd jaarlijks een stadsbestuur gekozen met drie burgemeesters. Dit vond plaats tot 1588. Vanaf dat jaar gaven de Staten van Holland toestemming om jaarlijks vier burgemeesters te kiezen. In 1609 leidde deze verkiezing tot oproer in de stad. De onvrede over te veel invloed op het stadsbestuur van bepaalde contra-remonstrantse families leidde tot ingrijpen van de schutterij die remonstrants gezind was. Met vliegende vaandels namen zij het stadhuis in en bezetten de wallen van de stad. Met de onthoofding van raadspensionaris Van Oldenbarnevelt werd de geloofsstrijd beslecht in het voordeel van de Contra-remonstranten. Maurits stuurde daarop remonstrantse bestuurders naar huis. Daartoe kwam hij 1618 ook naar Alkmaar met een compagnie soldaten. Hij verving hier het remonstrantse stadsbestuur. Vanaf 1824 werd overgegaan tot benoeming van één burgemeester.

Gelukkig is te verwachten dat onze nieuwe burgemeester, immers in Alkmaar geboren, beslist hart voor de stad heeft en dat moet hoop geven voor de komende jaren.

Wilt u meer hierover of andere columns lezen? Ga naar Hvalkmaar.nl.

Bert Muis, HVA