Namenmonument op stationsplein

ALKMAAR - Het Namenmonument ter nagedachtenis aan de joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd komt op het het stationsplein. Het is de bedoeling dat het monument op 5 maart 2022 wordt onthuld.

Op 5 maart 1942 werden alle nog aanwezige joodse Alkmaarders gedeporteerd via het station Alkmaar naar de vernietigingskampen. Eerder is het traject voor een namenmonument op het Clarissen Bolwerk stopgezet, vanwege gebrek aan draagvlak. Na zorgvuldig overleg is nu een breed draagvlak voor vormgeving, locatie en namenlijst. De klankbordgroep heeft de voorkeur gegeven aan een plek aan de voorzijde van het station. De historische betekenis van het NS-Station Alkmaar als plaats van het gedwongen vertrek op 5 maart 1942 is hierbij van grote betekenis en is het eindpunt van de route die de joodse slachtoffers moesten lopen. Naast de tekst ‘Opdat wij niet vergeten’ wordt de tekstregel ‘Moge zijn/haar ziel gebundeld worden in de bundel van het eeuwige leven’ opgenomen. Het is in de joodse traditie gebruikelijk om deze zin te plaatsen op een joods graf. De namenlijst zelf komt tot stand op grond van zorgvuldig gekozen criteria en bronnen.
Voor het ontwerp van het monument wordt de Alkmaarse ontwerper Niko Hoebe gevraagd en voor de uitvoering wordt Steenhouwer Haker uit Alkmaar aangetrokken.

Uitvoering

De klankbordgroep wordt betrokken bij de uitvoeringsfase en blijft meepraten over de exacte locatie, de uitgewerkte vormgeving, het hele maak- en ontwerpproces, tot en met de uiteindelijke onthulling. Waarnemend burgemeester Emile Roemer verwacht dat er ter plekke een jaarlijkse herdenking komt.