Kunstwerk van Bethany de Forest
Kunstwerk van Bethany de Forest (Foto: Rodi Media/LV)

Expositie '#Tiergarten’ op Bolwerk

ALKMAAR - Hé kijk daar nou, huh?, Wat leuk! De vos die met zijn witte vlag op een boomstam op de Singel lokt al snel reacties uit. Fietsers en voetgangers stoppen even op de Heilooërbrug bij het Ritsevoort om het kunstwerk te fotograferen. De vos maakt onderdeel uit van de openluchttentoonstelling ’#Tiergarten’ op het Bolwerk in Alkmaar. De expositie - tussen de Molen van Piet en het Zevenhuizen bij de Bergerbrug - is gratis te bezoeken.

Twaalf kunstenaars vertalen thema mens/dier

De expositie heeft als thema de relatie mens/dier en twaalf kunstenaars hebben dit thema vertaald in hun kunstwerken. Door de eeuwen heen zijn we dieren op allerlei manieren gaan gebruiken. Van kijkobject in een dierentuin tot werkpaard of voedsel. Bethany de Forest heeft op het Bolwerk een kunstwerk langs het water gemaakt, waarmee het leven onder water zichtbaar wordt. In een van de oude bomen hangen twaalf blauw geschilderde vogelkooien. Wie de qr-code bij het kunstwerk scant, leest dat de vogels die je op dat moment in het Bolwerk hoort fluiten, vrij zijn en niet in een kooi zitten. Het is precies wat de ingewikkelde relatie tussen mens en dier duidt; de kunstenaars laten hier hun licht over schijnen. Soms is het schoonheid, dan weer de harde werkelijkheid. Zo is het kunstwerk van Tanja Smeets pikzwart, alsof de olie er vanaf druipt. Even verderop hangt een enorme zeearend tussen de bomen, het prikkelt de gedachten van bezoekers aan het overkant van het Bolwerk. 

Kunstenaars

De deelnemende kunstenaars zijn: Circus Andersom, Moritz Ebinger, Bram Ellens, Bethany de Forest, OC Hooymeijer, Catinka Kersten, Erik Mattijssen, Leonard van Munster, Ana Oosting, Tanja Smeets en Liesbeth van Woerden. Het is niet de eerste keer dat er een openluchttentoonstelling op het Bolwerk te zien is. In 2018 was er de expositie Bede-Vaart en in 2015 de opluchttentoonstelling Vaart. 

Filosofisch Café

Tijdens de expositie zijn er in juli en augustus twee zaterdagmiddagen een Filosofisch Café...

Lees verder op pagina 3


Twaalf blauw geschilderde vogelkooien.
De vos met witte vlag krijgt veel bekijks.