Afbeelding
Geert van Diepen

Column hardop

‘Kun jij een podcast voor mij maken?’ vroeg ik mijn zoon kortgeleden. ‘Met de columns die ik voor het Langedijker Nieuwsblad schrijf? Het lijkt me aardig als de lezer die ook kan beluisteren.’

‘Geen probleem,’ zei hij. ‘Wil je er ook muziek bij?’
‘Graag,’ antwoordde ik, ‘het liefst een deuntje van jou.’
Met internetzaken is hij honderd stappen verder dan ik en ik maak dankbaar gebruik van zijn kennis en kunde. Hij bouwde mijn websites, geeft me raad als ik gehackt ben en leerde me hoe ik met een speciaal programma liedjes opneem met de computer.
‘Stuur de tekst maar in een mp3,’ zei hij. ‘Weet je nog hoe je moet opnemen?’
‘Ongeveer,’ bekende ik, ‘de laatste keer is al weer een tijdje geleden.’
Even later zaten we samen achter mijn computer; de jonge meester in mijn bureaustoel en ik, de oude leerling, op een kruk ernaast.
‘Nu jij,’ glimlachte mijn zoon, nadat hij alle handelingen voor het opnemen met een te volgen tempo had voorgedaan.
‘Geen probleem,’ zei ik stoer. We wisselden van plaats, ik ging aan de slag en warempel, daar klonk een tijdje later mijn stem uit het apparaat: ‘Paardenmeisjes.’ De titel van mijn vorige column.
In de week daarop oefende ik een paar keer droog en nam de tekst toen zonder leesfouten op. Bij het terugluisteren schrok ik van mijn harde ei bij het woord teil en deed een nieuwe poging. Je eigen stem horen is confronterend, maar vooruit, deze nieuwe opname was beter en ik stuurde hem naar mijn zoon.
‘Kijk eens bij start op je homepagina van je website,’ vroeg hij later die week. Was het hem gelukt? Nieuwsgierig nam ik een kijkje op mijn computer en ja hoor, daar stond het, een nieuwe titel in de rubriekenbalk: COLUMN.
Opgewonden zette ik de cursor op het woord COLUMN en floep, daar kwam de zwartwit foto die ik hem stuurde in beeld, met een rood blokje erin en een witte pijl.
Ik klikte het pijltje aan, er klonk muziek en toen zei mijn stem: ‘Paardenmeisjes.’

Wow, gelukt. Vanaf nu heb ik een éigen podcast.

Wil je horen hoe die klinkt? Op je telefoon, je computer of tablet? Kijk dan op: geertvandiepen.nl/column.