Herman woont letterlijk tussen de muziek.
Herman woont letterlijk tussen de muziek. (Foto: Theo Annes)

Herman Jager niet voor één gat te vangen

LANGEDIJK - Herman Jager is zo'n figuur die iedereen wel kent. Omdat hij qua verschijning nou eenmaal opvalt. Misschien ken je hem als muziekdocent, heb je hem bezig gezien als presentator van een festival, heb je van een optreden genoten van een van zijn veertien (!) bandjes, waaronder The Vaders uit Langedijk, was je een van zijn workshop deelnemers samba of djembé, kocht je ooit een muziekinstrument van hem of - en dat is vrij recent - heb je bij hem gelogeerd in zijn Airbnb?

door marsha bakker

Bij binnenkomst volgt eerst een rondleiding door zijn bijzondere huis aan de Dorpsstraat vol muziekinstrumenten en grappige hoekjes en bijzondere accessoires. Bij alles hoort een verhaal. Een badkamer om jaloers op te worden, een wellness is er niets bij. "Ik wilde een badkamer die niemand anders heeft. Voilà!" Hij was op zoek naar dit huis. "Nadat ik het in mijn dromen zag - letterlijk - en ik wist dat ik hier zou komen wonen." Sowieso doet Herman alles vanuit een onderbuikgevoel en vertrouwt hij vrijwel blindelings op zijn instinct. "Dat heeft me nooit windeieren gelegd. Alleen maar ervaringen opgeleverd. Geld, status of pensioen interesseert me niks. Zolang ik mijn vaste lasten kan betalen vind ik het goed. Dat betekent voor mij een hoge mate van vrijheid."

'Ik zeg op alles 'ja''

Herman kan niks goed maar doet wel veel, zoals hij het zelf omschrijft. "Ik heb diverse talenten, heb een aantal studies voltooid en ben in meerdere beroepen actief geweest. Maar als je vraagt wat ik doe? Dan zeg ik: ik ben een verbinder. Of sfeermaker mag ook. Een neohippie, wat jij wilt!"

Oftewel: niet in een hokje te stoppen deze man. Maar van heel veel creatieve markten thuis. Waardoor hij steeds weer andere mensen ontmoet die hem weer helpen aan projecten of introduceren in een bepaald vakgebied. “Van copywriter tot docent, en van brandweerman tot theatermaker: ik zeg overal altijd ja op. Wil ik wel proberen. Ik ben net een pelgrim wat dat betreft. Ik loop een tijdje met iemand mee, we leren van elkaar en dan gaan we ieders ons weegs. Behalve nu, bij Suus ben ik thuis."

Lees verder op pagina 3

Afbeelding