Pasen

Met Pasen denken christenen over de hele wereld aan de opstanding van Jezus uit de dood. Heel veel mensen uit Jezus’ tijd en daarna hebben de waarheid hiervan onderzocht en het bewijs is overtuigend. Meer dan 500 mensen hebben de opgestane Jezus in levende lijve gezien! Christenen geloven dat Hij op Goede Vrijdag stierf aan het kruis en op Pasen weer opstond uit het graf. Jezus is sterker dan de dood, Hij leeft, is nu bij God in de hemel en eenmaal komt Hij terug op aarde om alles mooi en goed te maken. In de bijbel kun je er over lezen. Je kunt ook bidden, dat is praten met Hem. Hij zal altijd naar je luisteren en weet wat je nodig hebt. Geloof het maar, geloof in Jezus en deel je leven, je zorgen, verdriet, vreugde en pijn maar met Hem. Dat zal je heel blij maken! In de bijbel lezen we in Johannes 3:16: 'Zo lief had God de Vader ons, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.'

(Afzender bekend bij de redactie)


De WOZ

U heeft onlangs weer de WOZ-beschikking/gemeentelijke belastingen 2021 in de bus gekregen. Wederom een verhoging, terwijl in het Bestuursakkoord van 2018-2022 van 7 mei 2018 onder punt 3. Besturen en inwoners, punt 3.3 Algemene dekkingsmiddelen staat: Op basis van de financiële inzichten voorzien we een substantiële lastenverlichting (circa 10 %) van de OZB voor woningen in deze bestuursperiode. Op de WOZ van 2019 heb ik bewust niet gereageerd want de gemeenteraad was in feite pas aan het werk na het bestuursakkoord van 07 mei 2018. Maar toen ik die van 2020 in de bus kreeg heb ik bezwaar aangetekend. Daar ik geen antwoord kreeg en niet in kennis was gesteld dat mijn brief was ontvangen, heb ik wederom een aangetekend schrijven gestuurd met alle benodigde kopieën. Op 08-01-2021 ontving ik van Gemeente Langedijk/Cocensus dat mijn eerste bezwaarbrief op 03-03-2020 (!) was ontvangen. Maar wat mij nog meer verbaasde was niet zo zeer dat mijn bezwaar ongegrond was verklaard, maar de zin: 'Met betrekking tot de vaststelling van de tarieven is er geen mogelijkheid (staat er letterlijk) hiertegen bezwaar te maken.' De tarieven worden vastgesteld door de gemeenteraad. Waar is de substantiële lastenverlichting van circa 10% voor de OZB dan op gebaseerd als je de tarieven steeds verhoogt op basis van tarieven die dezelfde gemeenteraad vaststelt? Met de komende fusie zie ik de substantiële lastenverlichting voor volgend jaar ook niet gebeuren, want waarom zouden de inwoners van Heerhugowaard hiervoor moeten opdraaien. De raadsperiode is nog niet om (na de zomer), er is nog hoop. Maar bezwaar aantekenen moet binnen 6 weken gebeuren. Ditmaal geef ik het uit handen aan een bureau die het kosteloos voor mij gaat doen, dit n.a.v. het tv- programma Kassa, waar dit ter sprake kwam.

A. Mansoer


Floris is boos

Beste Floris. Ik lees in mijn ochtendkrant dat je boos bent over de reacties van ouderen op het standpunt van de Jeugdraad inzake de toekomst van zonnepanelen en windmolens. Je bent echt pissig, en beweert dat jongeren hun stem ontnomen wordt en dat ze als kleine kinderen in de hoek worden gezet. Nou, Floris, dat vind ik dus rijkelijk overdreven: de jeugd van tegenwoordig, boven de 12 jaar, laat zich echt hun stem niet ontnemen. Ik werkte meer dan 40 jaar met deze jeugd en, inderdaad, soms vond ik ze een te grote mond hebben en beter konden dimmen. Ik denk echter wel dat tav een alternatieve energievorm de doorsnee jongere nog te weinig inzicht en kennis heeft. Het ontbreekt op de middelbare scholen aan degelijke voorlichting op dat punt. Als het onderwerp al specifiek besproken wordt, wil er best een mening ontstaan, maar dat beperkt zich, weet ik zeker, tot een selecte groep die al eerder geïnteresseerd was in de problematiek van deze tijd. Een bewuste groep, zoals de Jeugdraad bijvoorbeeld. Ik waardeer dat zeer, er wordt immers al vaak genoeg geklaagd over de jeugd van tegenwoordig… Dat commentaar dat die ouderen hebben op het standpunt van de Jeugdraad, beste Floris, is heel begrijpelijk, omdat er nog heel veel onduidelijkheid en onzekerheid bestaat over de effecten van bijvoorbeeld een grote windmolen in de buurt van je huis. Zo heb ik vernomen dat er in de buurt van de Ambachtsdijk een zoekgebied van de RES is voor zonne- en windenergie. De bewoners daar krijgen dit, vaak via-via, te horen en zijn bang geconfronteerd te worden met hoge windmolens. In de media is regelmatig aandacht voor de invloed van windmolens op de mens, landschapsvervuiling en geluidsoverlast. Logisch dat degene die dit te horen krijgt en wellicht die molen al in zijn achtertuin voor zich ziet staan, zich rot schrikt. Ik begrijp dat en dat behoor jij, als vertegenwoordiger van de Langedijker bevolking in de raad, ook te doen. Ouderen realiseren zich heus wel dat de jeugd de toekomst heeft en dat mondige jongeren de basis zijn voor een betere maatschappij. Wat er gebeuren moet, beste Floris, is een goede, gedegen voorlichting aan bijvoorbeeld die bewoners van de Ambachtsdijk. Het is de taak van de overheid inwoners goed en transparant te informeren. Als dat gebeurt zal geen oudere kritiek op een standpunt van de jongeren hebben! Daarvan ben ik overtuigd!

Ben Wansink