De rioolwaterzuivering in Alkmaar is onderdeel van de gezamenlijke aanpak tegen probleemstoffen in afvalwater.
De rioolwaterzuivering in Alkmaar is onderdeel van de gezamenlijke aanpak tegen probleemstoffen in afvalwater. (Foto: HHNK)

Aanpak probleemstoffen in bedrijfsafvalwater

Algemeen

REGIO - De organisaties die zich bezig houden met water hebben de handen ineen geslagen. Ze werken samen om beter zicht te krijgen op indirecte lozingen van bedrijven in het gebied boven het Noordzeekanaal. 

Indirecte lozingen zijn lozingen van afvalwater via gemeentelijke riolering. Na een aantal zuiveringen en tussenstappen komt dit water weer terecht in het drinkwater. Daarom is het belangrijk bedrijven goed te informeren over en controleren op hun afvalwater.

Lozingen van bedrijven kunnen gevolgen hebben op het zuiveringsproces en op de kwaliteit van het water. Het gaat dan om scholen en kantoren, maar ook industrie. Daar is meer kans op lozing van probleemstoffen. Bij de rioolwaterzuivering zijn deze stoffen lastig te verwijderen. Sommige stoffen hebben invloed op de riolering en de rioolwaterzuivering zelf, bijvoorbeeld vetten die kunnen leiden tot verstoppingen. Bedrijven weten niet altijd wat er komt kijken bij het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater. Het geven van goede informatie zal naar verwachting helpen.

De samenwerkende organisaties zijn Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeenten, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied, Noord-Holland Noord en IJmond. De provincie heeft ruimte gecreƫerd om twee extra fte aan te nemen bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied voor de versterking in de uitvoering van de taken.