Een van de nieuwbouwprojecten van Woonwaard is te vinden aan de Koelmalaan.
Een van de nieuwbouwprojecten van Woonwaard is te vinden aan de Koelmalaan. (Foto: (Impressie: Woonwaard)

Komend jaar 149 nieuwe nieuwe sociale huurwoningen

Algemeen

ALKMAAR - De vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm en de gemiddelde wachttijd op woning is zo’n negen jaar. In 2022 leveren de Alkmaarse woningcorporaties 149 nieuwe woningen op en starten met de bouw van 104 woningen. Daarnaast verduurzamen en verbeteren ze volgend jaar bijna 2.500 woningen. Ook besteden ze ruim € 560.000 aan leefbaarheid van buurten en wijken. Deze en andere afspraken hebben ze met de gemeente en hun huurdersorganisaties vastgelegd in prestatieafspraken 2022. 

Dat de vraag naar sociale woningen enorm hoog is blijkt uit recent woningmarktonderzoek. De komende jaren blijkt die vraag nog hoger te liggen dan eerder was berekend. Het gaat om het toevoegen van 1.900 tot 2.800 sociale huurwoningen tot 2030. Aan de ‘versnellingstafel’ bespreken bestuurders van de gemeente Alkmaar en corporaties nieuwe locaties waar kan worden gebouwd en hoe de nieuwbouw kan worden versneld. Voor de komende jaren zijn er nog genoeg harde plannen. De Alkmaarse corporaties hebben tot en met 2023 de bouw van ruim 250 woningen op de planning staan. In totaal investeren de corporaties daarin bijna € 60 miljoen. 

Verduurzaming 

Corporaties investeren volgend jaar 21 miljoen euro in het onderhouden en verduurzamen van hun woningen. Met dit bedrag kunnen 2500 woningen worden aangepakt. De woningen worden geïsoleerd, krijgen zonnepanelen en worden aangesloten op het warmtenet. Om ondanks de investeringen de betaalbaarheid te waarborgen, hebben de corporaties afspraken gemaakt over percentages woningen onder de verschillende huurtoeslaggrenzen. Zo moet minimaal 95% van de woningen onder de zogenoemde liberalisatiegrens (€ 763,47) vallen, minimaal 75% onder de hoge aftoppingsgrens (€ 678,66) en minimaal 60% onder de lage aftoppingsgrens (€ 633,25). In Graft komt - door de herontwikkeling van de voormalige schoollocatie de Baanbreker - een pilot voor realisatie van een woonservicezone met wijksteunpunt.