De hoogtepunten van 2021 in een notendop.
De hoogtepunten van 2021 in een notendop. (Fotocompilatie: Rodi Media)

Jaaroverzicht Alkmaars Nieuwsblad

ALKMAAR - Het jaar 2021 is zo goed als voorbij. Wat gebeurde er allemaal in Alkmaar? Het jaaroverzicht geeft de lezers van het Alkmaars Nieuwsblad een terugblik op het afgelopen jaar. Het jaar van corona en de enorme gevolgen voor onder meer lokale ondernemers, het jaar waarin het vernieuwde AFAS Stadion weer opende, het jaar waarin Anja Schouten de nieuwe burgemeester werd, de coalitie viel en het jaar waarin de woorden bouwen, bouwen, bouwen herhaald en herhaald werden.

Het begon prachtig! Sneeuw en ijs. Heel Alkmaar ging massaal schaatsen, sleeën en sneeuwpoppen maken. Het leverde prachtige plaatjes op. Werd vorig jaar nog een begin gemaakt met de wederopbouw van het AFAS Stadion, dit jaar werd het megaproject afgerond en hebben AZ en Alkmaar weer een stadion om trots op te zijn. De twee gigantische kranen die eind maart de - zogenaamde - mega truss van 170 meter lang en 630.000 kilo de lucht in hesen was een indrukwekkend gezicht. ‘Operatie dak’ verliep soepeltjes en dus sloot AZ eindelijk zijn dakloze periode af. Bezoekers stonden massaal op het naastgelegen parkeerterrein om het spektakel te zien. Wie niet bij het stadion was, kon zelfs een livestream volgen.  Volgens Robert Eenhoorn heeft AZ nu ‘het veiligste stadion van Nederland’.

Anja Schouten

Na het vroegtijdige vertrek van Piet Bruinooge, was Alkmaar op zoek naar een nieuwe burgemeester om waarnemend burgervader Emile Roemer op te volgen. Medio april koos de gemeente voor Anja Schouten (1968), toen nog eenheidschef van de politie Noord-Holland. In totaal solliciteerden vijfentwintig kandidaten naar de functie. Anja Schouten werd geboren in Alkmaar, groeide op in het Rembrandtkwartier en verhuisde naar Heerhugowaard. Als burgemeester keerde ze weer terug naar haar geboortestad. Tijdens een interview met deze krant biechtte ze op dat ze als kind al burgemeester wilde worden. Non trouwens ook... én directeur van Shell. Het leiden van raadsvergaderingen was compleet nieuw voor Schouten. Om niet helemaal als groentje te beginnen bestuurde ze nagenoeg alle raadsvergaderingen van het jaar ervoor. Urenlang tuurde ze naar het scherm om nauwlettend in de gaten te houden wat er gebeurde. Wie komt wanneer aan het woord, wanneer grijp je als burgemeester in en wanneer geef je iemand meer ruimte om zijn betoog te doen. Begin september kreeg ze meteen een enorme vuurdoop, wanneer de Alkmaarse coalitie uiteen valt na motie van wantrouwen tijdens een vergadering over asielopvang. Het leidt tot het aftreden van GroenLinks-wethouder Christian Braak en PvdA-wethouder Paul Verbruggen.

Bouwen, bouwen, bouwen

De gemeente blijft het herhalen: bouwen, bouwen, bouwen. Het galmt al het hele jaar door de stadhuis. En er staat heel wat te gebeuren. Langs het kanaal komen zo'n 15.000 woningen, met Overstad als meest concrete project. 

Lees verder op pagina 15