Daken van VVE-locaties lenen zich uitstekend voor zonnepanelen, vinden Frans en Nico.
Daken van VVE-locaties lenen zich uitstekend voor zonnepanelen, vinden Frans en Nico. (Foto: Archief)

Informatieavond nieuwe Zonne-energiecoöperatie Heerhugowaard

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Zonnepanelen op het dak van een VvE of bedrijf en vrijwillig deelnemen in zo’n project, kan dat? Volgens Nico Kool en Frans Schrauwers, initiatiefnemers van de Zonne-energiecoörperatie Heerhugowaard (in oprichting) kan dat zeker.

Zij willen een project trekken waarbij ze via de rechtsvorm energiecoöperatie op zoek gaan naar daken van VvE’s en andere geschikte locaties. “In onze woonomgeving zijn vele VvE-daken waar nog geen zonnepanelen liggen maar waar ze wel geschikt lijken”, aldus Nico en Frans. “Het project staat en valt bij het beschikbaar komen van de daken en de (financiële) deelname van de deelnemers in het project. In principe willen wij de daken huren van de VvE’s en anderen, deze ‘volgooien’ met zonnepanelen en de opgewekte stroom aanbieden via een (groene) energieleverancier aan het net.” Het rendement (voordeel) per jaar wordt uitgekeerd aan de deelnemers. Het verwachte rendement ligt tussen de zes en tien procent (niet gegarandeerd). 

Frans: “De overheid kan het niet alleen en heeft ondernemers en burgerinitiatieven nodig om de klimaatdoelstellingen te halen. Met dit project hopen wij daar een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Informatieavond

De plannen worden toegelicht in een informatieavond, dinsdag 24 augustus vanaf 20.00 uur in Buurthuis De Deel aan de Jan Glijnisweg 43 in Heerhugowaard. Benny Duimel, voorzitter van het bestuur van de Alkmaarse energiecoöperatie die al jaren met succes draait, zal zijn ervaringen delen. Belangstellenden zijn van harte welkom. Graag vooraf aanmelden via ZECHeerhugowaard@gmail.com.

Afbeelding