Hortus Alkmaar biedt een grote bloemenpracht en veel beestjes, zoals deze Oost-Indische kers met bij.
Hortus Alkmaar biedt een grote bloemenpracht en veel beestjes, zoals deze Oost-Indische kers met bij. (Foto: Hortus Alkmaar)

Hortus Alkmaar 10 jaar zelfstandige tuin

Algemeen

Van een productietuin voor de homeopathie, heeft Hortus Alkmaar zich de laatste tien jaar ontwikkeld tot een aantrekkelijke botanische bezoekerstuin voor alle leeftijden. 

De mooie planten en educatieve tuinobjecten over bijen, bodemdiertjes en waterdiertjes maken een bezoek leuk voor kinderen, jongeren en volwassenen. De medewerkers en vrijwilligers van de hortus houden de historische collectie geneeskrachtige planten in stand en brengen hun kennis over op kinderen en volwassenen. Zoals het belang van de natuur voor ons welzijn, van geneeskrachtige planten voor de gezondheid en van biodiversiteit voor de natuur.

Kunstweek
Met trots viert Hortus Alkmaar haar tienjarig jubileum met een mooie kunstweek vanaf zaterdag 21 augustus. Er zijn gevarieerde exposities van zestien bekende kunstenaars in de tuin (beelden) en in de kas (schilderijen). Daarnaast zijn er twee openluchtconcerten: IHMS op zondagmiddag 22 augustus en een uitvoering van Canto Ostinato op zaterdag 28 augustus. Voor kinderen zijn er leuke kinderactiviteiten: schminken, een kunstwerkje maken of een speurtocht doen.

Gratis toegang
Om nieuwe bezoekers kennis te laten maken met de prachtige tuin, zijn er tijdens het jubileumjaar gratis entreekaarten uitgedeeld. Wie nog geen kaart heeft bemachtigd, kan nu toch zonder entreekosten te tuin komen bewonderen. Dit, door bij de kassa te melden dat hij of zij dit artikel in Rodi Media heeft gelezen. Iedereen is van harte welkom!

Moment markeren

Eind augustus bedankt de hortus haar externe relaties uit het bedrijfsleven, de branchecollega’s en de vertegenwoordigers van de overheid met een bescheiden viering. Zonder hun support in goede contacten, geld en materialen, zou Hortus Alkmaar niet zijn waar ze nu is. Ook alle vrijwilligers en medewerkers spelen een sleutelrol; zij zorgen ervoor dat de tuin al tien jaar zelfstandig kan ‘draaien’. De Hortus wil hen hartelijk danken voor hun inzet, expertise en trouw. Daarom is er in september een feest.

Openingstijden en tickets
De Kunstweek is van 21 tot en met 29 augustus.
Dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, in het weekend van 12.00 tot 17.00 uur
Entree tuin en exposities: Volwassenen € 5,00; jongeren van 14 en 15 jaar € 2,50; kinderen tot en met 13 jaar hebben gratis toegang.
Concert IHMS: zondag 22 augustus om 15.00 uur. Kaarten via www.ihms.nl
Concert Canto Ostinato: zaterdag 28 augustus om 20.00 uur. Kaarten via www.hortusalkmaar.nl


De IJsvogel nestelt in de hortus en is daarom verwerkt in het logo van Hortus Alkmaar. 
Foto: Tom Versluijs