De verwijderede kasseien in de Munnikenweg komen weer terug.
De verwijderede kasseien in de Munnikenweg komen weer terug. (Foto: aangeleverd)

Munnikenweg: kasseien weg

Algemeen

OUDORP - Het is een vreemd gezicht. Op meerdere plekke op de Munnikenweg zijn de fraaie kasseien verwijderd en vervangen voor standaard bestrating. Ben Bijl van BAS stuurde deze foto en vroeg zich af of dit de bedoeling is van zo’n fraaie, monumentale weg. 

Navraag leert dat de vervangen straatdelen onderdeel zijn van een groter project dat Stadswerk 072 uitvoert. De bestrating en een deel van het riool voldoen namelijk niet meer aan de gestelde norm waardoor onderhoud noodzakelijk is. Het riool wordt op diverse locaties aan de Munnikenweg vervangen of aangepast. Ook zullen enkele rioolaansluitingen bij woningen worden vervangen. De gebakken klinkers en kinderkopjes worden over de gehele lengte tussen de Kasteellaan en Munnikenweg 73 opnieuw bestraat. De Munnikenweg heeft sinds 2018 een monumentale status. Dit betekent dat de huidige uitstraling van de weg onveranderd zal blijven. 

Kasseien

De vervangen straatdelen - vakken van ongeveer 2 meter bij 2 meter - zijn onderdeel van de voorbereidingen. De reden hiervoor is dat de arbeidsinspectie stelt dat de kasseien machinaal moeten worden teruggelegd. Hiervoor zijn nog geen standaard oplossingen beschikbaar. De kasseien worden daarom beschikbaar gesteld aan aannemers die willen meedenken en -werken aan een oplossing. Om de weg veilig te houden worden de ontstane gaten tijdelijk dichtgemaakt met standaard bestrating. Uiteindelijk worden de oorspronkelijke kasseien weer verwerkt in de Munnikenweg. Het project start in het laatste kwartaal van 2021.