Nina, Terts, Ilse en Annemiek (vlnr) van Showman's Fair Alkmaar kunnen niet wachten tot de theatertenten kunnen worden opgezet in Cultuurpark de Hout.
Nina, Terts, Ilse en Annemiek (vlnr) van Showman's Fair Alkmaar kunnen niet wachten tot de theatertenten kunnen worden opgezet in Cultuurpark de Hout. ((Foto: Theo Annes))

‘Sommige tijden vragen om een dwaas soort optimisme’

Cultuur

ALKMAAR – De organisatie van Showman’s Fair in cultuurpark De Hout kan niet wachten om het culturele seizoen in Alkmaar af te trappen. Vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 augustus is het zover: drie dagen lang theater, muziek, cabaret, dans, circus en nog meer bijzondere acts in prachtige theatertenten. Bezoekers kunnen uit vier festivalpakketten kiezen en samen aan lange, overdekte tafels genieten van hapjes, drankjes en theatrale verrassingen. Want juist nu we aan alle kanten worden beperkt in onze mogelijkheden, is de behoefte aan afleiding en vermaak groot. En hoewel de tijden nog altijd onzeker zijn, blijft het team achter Showman’s Fair onverminderd positief. “Hier hebben we naartoe geleefd!”

Showman’s Fair feestelijke aftrap Alkmaarse culturele seizoen

Showman’s Fair is een idee van Terts Brinkhoff, die aan de wieg stond van De Parade en andere reizende theaterfestivals in tenten. “Vergeleken met De Parade is Showman’s Fair kleinschaliger, flexibeler en laagdrempeliger”, vertelt Terts. 

“Het is van oorsprong een rondreizend theaterfestival met grote circustenten en podia waar artiesten, samen met het publiek, naar hartenlust kunnen experimenteren. Niets is af, alles kan en voorstellingen ontstaan soms ter plekke. Daardoor ontstaat een bruisende sfeer in een magische omgeving, met korte voorstellingen in een losse sfeer. Laagdrempelig als een circus, met bijzondere podiumkunsten in alle vormen. Zowel in Nederland als daarbuiten blijkt het concept aan te slaan.”

Gepokt en gemazeld

Voor het festival in Alkmaar ging hij de samenwerking aan met Annemiek Klever, die net zo gepokt en gemazeld is in de cultuursector als hij. Ook Stichting Uit in Alkmaar en de gemeente haakten aan. Showman’s Fair vormt sinds 2019 de aftrap van het culturele seizoen in de stad en biedt een podium aan opkomende artiesten, nieuw talent en lokale helden. Diverse culturele partijen grijpen de gelegenheid aan om voorproefjes te laten zien van het komende seizoen. Terts: “Er is zoveel jong talent, en dat wil gezien worden. Doe mee, kom kijken en zorg dat het culturele kapitaal behouden blijft voor Alkmaar en omstreken.”

Tweede ‘corona-editie’

Dit wordt de derde editie van de Showman’s Fair in Alkmaar, en de tweede ‘corona-editie’. “In 2019 begonnen we meteen met een knaller”, blikt Annemiek terug. “We verheugden ons dan ook enorm op de tweede editie, daar wilden we echt een enorm feest van maken. Maar toen kwam corona om de hoek kijken en stond alles op losse schroeven.” 

Tegen de verdrukking in

Maar sommige tijden vragen nu eenmaal om een dwaas soort optimisme. “Na maanden van onzekerheid richtten we onze pijlen op het eerste weekend van september. ‘We doen ’t gewoon’, dachten we. Lekker tegen de verdrukking in. Het was natuurlijk een gok, maar die pakte gelukkig goed uit. Uiteindelijk waren we een van de weinige festivals die doorgingen in 2020. Uiteraard wel in aangepaste vorm, met gasten die geplaceerd werden en in groepen met de klok mee langs de verschillende tafels bewogen. Natuurlijk was het een stuk meer geregisseerd dan in 2019, maar we waren allang blij dat het feest toch door kon gaan.”

Vier festivalpakketten

Voor de komende editie zijn ook weer de nodige aanpassingen gedaan. Zo zijn er elke dag vier festivalpakketten waaruit bezoekers kunnen kiezen: Showman’s Lunch, Showman’s Familiemiddag, Showman’s diner en Showman’s Late Night. Aan elke doelgroep is gedacht. Er mogen steeds maximaal driehonderd mensen tegelijk aanwezig zijn. 

Jules Deelder

De tenten zijn ‘coronaproof’, dat wil zeggen dat ze aan de zijkanten open zijn. “Zie het maar als een terras met een dak erop”, zegt Terts. Dat maakt de culturele en culinaire verwennerij er overigens niet minder om. “De sfeer is noodgedwongen niet zo los als we het bedacht hebben, maar voor nu is dit het perfecte model”, onderstreept Terts. “Zoals Jules Deelder altijd zei: Binnen de beperkingen zijn de mogelijkheden even onbeperkt als daarbuiten.”

Meer dan een feestje

Annemiek en Terts zullen de kar van Showman’s Fair niet eeuwig blijven trekken, maar de nieuwe generatie staat al klaar om het stokje over te nemen. Annemieks dochter Iris, die de liefde voor het theater met de paplepel kreeg ingegoten, is bij het festival betrokken als productieleider en Nina Bakker verzorgt de PR en runt de gloednieuwe website. Naast het bestuur en het twaalf koppen tellende productieteam zijn er rond de zeventig vrijwilligers in de weer voor Showman’s Fair. “Zonder hen zijn we nergens!”, benadrukt Iris, die de mensen nog eens op het hart wil drukken vooral een kaartje te kopen. “Het is zoveel meer dan alleen een gezellig feestje. Veel mensen, die vooral achter de schermen werken, zijn de afgelopen anderhalf jaar hun baan kwijtgeraakt; technici, tentenbouwers, horecamensen. Laten we hen zo snel mogelijk weer aan het werk zetten!”

Tickets voor Showman’s Fair zijn te bestellen via www.showmansfairalkmaar.nl. Op de site is tevens het complete programma te vinden.

PATRICIA SMAGGE