Afbeelding

Het begin van voetbal in Alkmaar

De naam is al mooi: Gabriël Willem (Pear) Keuter. Pear tekende zijn mémoires op over het ontstaan van het voetbal in Alkmaar en de oudste voetbalclub: Alcmaria Victrix. Hier het derde deel van een stukje Alkmaarse voetbalgeschiedenis:

'De jongensclub Steeds Voorwaarts, aanvankelijk ‘een volstrekt anarchistische gemeenschap’, werd een heuse vereniging wiens bestaan slechts enkele jaren heeft geduurd. Want hoewel er ook ietwat oudere jongens van een jaar of 12 bij ons clubje ingelijfd en er dan ook twee werkelijke elftallen van ‘alleraardigst niveau’ waren, was er een probleem: zodra spelers de 13 jaar gepasseerd waren, gingen ze al spoedig naar de club der groteren over en op deze wijze heeft in de loop van een paar jaar een geleidelijke afvloeiing naar Alcmaria Victrix plaatsgevonden, waar de minimumleeftijd voor toetreding 13 jaar was. Totdat de laatsten en jongsten ‘en masse’ naar de grote club overgingen.’

Voetbalclub Alcmaria Victrix werd eind 1897 opgericht.’ Pear vertelt: ‘Het waren vrijwel allen HBS-ers die de vereniging stichtten. In die dagen had de Alkmaarsche H.B.S. de naam de beste in den lande te zijn; vandaar dat er altijd zoveel Indische jongelui en jongens uit andere plaatsen naar Alkmaar kwamen, wat heel wat goede spelers voor onze club opleverde, zoals: Max Bouwerman, Willy Simon Thomàs, Henri Lau, de gebroeders Cock, Mannetje van Hasselt, Chris Meurs, Jaap Halff, Willem Smit, Ko Pasman, Bernard Schouten, Piet ter Spill en de gebroeders de Lange. De seizoenen 1904/05 en 1907/08 brachten AV het kampioenschap en in de jaren erna behoorde Alcmaria vrijwel steeds tot de toonaangevende elftallen.

Peter Gerritsen, clubarchivaris Alcmaria Victrix
Rob Marijn, HVA