Sonja de Vries met het bord waar haar moeder zo trots op was.
Sonja de Vries met het bord waar haar moeder zo trots op was. (Foto: Rodi Media)

Bord was afscheidscadeau 'klompenschool'

ALKMAAR/KOEDIJK - 'Hé, dat bord ken ik!' Sonja de Vries uit Koedijk herkende het bord met de afbeelding van motorschip Alkmaar meteen, toen ze vorige week het artikel over scheepswerf NSM in deze krant las. Die scheepswerf had het schip voor Alkmaar Packet gebouwd en precies dat schip vervoerde haar moeder in 1934 tijdens een schoolreisje een dagje naar Amsterdam.

"Het was een afscheidscadeau van de 'klompenschool' aan de Gedempte Nieuwesloot", zegt Sonja. "Dat bord was een eenmalige jubileumuitgave voor leerlingen die in 1934 afscheid namen van de school en kregen het tijdens een schoolreisje naar Amsterdam. Ze was altijd heel zuinig op dit bijzondere bordje. De boot die je op het bord ziet, was ook echt de boot waarmee ze mee destijds op pad gingen, dus dat waren fijne herinneringen. Mijn moeder was dan ook heel verdrietig toen het bordje een keer viel en brak. Gelukkig kon mijn vader het goed lijmen en sinds die tijd staat het op een houdertje. Dat bordje ben ik trouwens een keer eerder tegengekomen zorgcentrum De Vleugels. Daar had een overleden vrouw het nagelaten. Verder heb ik het nergens meer gezien; tot ik dat artikel vorige week in deze krant las."

Schoenmakerij

Inmiddels woont Sonja in Koedijk, maar ze groeide op in de binnenstad van Alkmaar. "Mijn vader had vanaf 1957 een schoenmakerij in de Achterstraat. De gerepareerde schoenen brachten we bij de mensen thuis, op de fiets en later met de auto. Ik kan me nog goed herinneren dat er verpleegsters uit het Alkmaarse ziekenhuis waren die hun kapotte schoenen snel weer nodig hadden voor een dansavond. Die brachten we dan 's avonds nog langs in De Rijp of zelf Purmerend. Het zijn prachtige herinneringen aan vroeger!"