Certificaat voor molenaar Pedro Germes, uitgereikt door Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap.
Certificaat voor molenaar Pedro Germes, uitgereikt door Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap. (Foto: Fred Peerdeman)

Geheim Genootschap van Fluisterende Molens

ALKMAAR - Wethouder Nils Langedijk van gemeente Langedijk en Hoogheemraad Klazien Hartog HHNK reikten vandaag het certificaat tot toetreding tot het Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens uit aan de molenaars Pedro Germes (molen de Viaan ) en Rob Basten (Twuiijvermolen).

Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap en circa 40 in provincie Utrecht. Honderd jaar geleden raakten ze, door de komst van stroom en stoom, in onbruik. Maar dezelfde molens kunnen ook een oplossing bieden voor de uitdagingen van de toekomst. Voor het themajaar Ode aan het Landschap worden in mei 22 molens – tussen Noord-Holland en het Gooi – verlicht en is er een 22-delige podcast ontwikkeld met auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer. s te fietsen en is er een videoclip van alle molens gemaakt op de muziek gecomponeerd door Fluitsma & van Tijn. Voor iedere molen is een game in ontwikkeling.

Het Geheim Genootschap van Fluisterende Molens stuurt Roos Schlikker op onderzoek naar heden, verleden en toekomst van Noord-Holland. Ze gaat op weg en krijgt haar derde route: van Schoorl, naar ’t Zand, Sint Pancras en Alkmaar. Roos ontmoet molenaars Suzanne Jong en Rob Basten die van de Twuiijvermolen een droomhuis maakten waar het oude en het nieuwe samensmelten. Daarna ontmoet ze Hans de Graaf die begin deze eeuw als wethouder betrokken was bij het terugbrengen van het water in het Rijk der Duizend Eilanden. Ër is in de jaren '60 rigoreus tewerk gegaan dat er maar heel weinig cultuurhistorische elementen bewaard zijn gebleven. Dat was een andere tijd. Zo rond het jaar 2000 gingen er stemmen op om oude elementen terug te brengen.”

De Viaan

Roos ontmoet de jonge molenaar Pedro Germes. De molen is vernoemd naar een strijder in de 80-jarige oorlog: De heer van Vianen, ofwel: de Grote Geus. Tegenwoordig strijdt de molenaar tegen de oprukkende bebouwing. Dat die strijd van alle tijdens is, vertelt Diederik Aten, historicus van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Al in 1589 komt de polder hier met een verordening dat het in een strook van 150 meter verboden is om hoge bomen of bebouwing neer te zetten.”

Meer informatie voor de route en podcasts op www.fluisterendemolens.nl en www.odeaanhetlandschap-nh.nl.