Beeld voor Sonnehoeck Stompetoren

STOMPETOREN - De kunstcommissie Schermer onthult woensdag 26 mei om 15.00 uur een beeld van Loet van Veen, gerenommeerd beeldend kunstenaar uit Heerhugowaard. Het beeld wordt geplaatst voor het appartementencomplex Sonnehoeck aan de Oterlekerweg in Stompetoren. Vanaf die plek kan elke voorbijganger ervan genieten.

De bronzen beelden en sculpturen van Loet worden niet alleen in Nederland verkocht, maar vinden hun weg over de gehele wereld, onder meer in Amerika, Canada en Nieuw-Zeeland. Op nationale en internationale beurzen is hij een graag geziene exposant. Het beeld is een geschenk van de Kunstcommissie Schermer aan de inwoners van Stompetoren in het kader van haar project om in elk dorp van de voormalige Gemeente Schermer een kunstwerk te plaatsen.

Fusie

Tot aan de fusie in 2015 van de gemeente Schermer met de gemeente Alkmaar organiseerde de Kunstcommissie Schermer 25 jaar lang kunsttiendaagses en exposities in het gemeentehuis Wittenburg in Stompetoren. De commissie contracteerde kunstenaars uit heel Nederland. De exposities werden goed bezocht en ook de verkoop van kunst liep goed. Voor elk verkocht werk ontvingen zij een bescheiden provisie. Daarvan organiseerden zij het jaar daarop weer een tiendaagse en spaarden ze een klein deel. Dat geld hadden zij na de fusie in kas en omdat Wittenburg niet meer beschikbaar was als expositieruimte besloot de commissie het geld te besteden aan de zes dorpen van de Schermer. In elk dorp wordt een kunstwerk geplaatst. Vier dorpen hebben inmiddels een kunstwerken nu is Stompetoren aan de beurt.