Het Alkmaars Preventieakkoord kent een prima start.
Het Alkmaars Preventieakkoord kent een prima start. (Foto: aangeleverd)

Vliegende start Alkmaars Preventieakkoord

ALKMAAR - Al 45 organisaties onderschrijven de ambities van het Alkmaars Preventieakkoord en nieuwe samenwerkingen tussen Alkmaarse organisaties komen tot stand. Sinds maart wordt er in Alkmaar hard gewerkt aan een lokaal preventieakkoord. Wethouder is blij verrast met deze vliegende start.

“Goed om te zien dat er zoveel belangstelling is onder ondernemers en inwoners voor gezondheid. Zo kunnen we samen stappen zetten voor een preventieakkoord met sterke gezondheidsmaatregelen. Voor een beter en gezonder Alkmaar.”

Van de mogelijkheid om projectplannen in te dienen is flink gebruik gemaakt. Het beschikbare stimuleringsbudget is ruim overschreven. Een kernteam, bestaand uit 10 vertegenwoordigers van 10 Alkmaarse organisaties, zal eind mei een beslissing vellen over welke projecten wel en welke niet worden toegelaten. De preventieformateur, hij coördineert de totstandkoming van het Alkmaars Preventieakkoord, ging deze week in gesprek met de vijf Alkmaarse wethouders. De preventieformateur, Ted van der Bruggen, vertelt: "Meer dan 120 organisaties namen deel aan de online kick-off bijeenkomsten. Uiteindelijk moet deze aanpak dit jaar en de komende twee jaar leiden tot concrete actiegerichte projecten die Alkmaar meer gezondheid brengen. Maar liefst 24 projectvoorstellen zijn ingediend. De indieners hopen dat deze nog dit jaar kunnen worden uitgevoerd. Het totaal gevraagde subsidiebedrag is € 156.897,90 terwijl er ‘slechts' € 60.000,- beschikbaar is. Voor ieder die wil meewerken om ervoor te zorgen dat gezondheidspreventie meer aandacht krijgt in Alkmaar liggen er subsidies klaar ten behoeve van 2022 en 2023. Op de website alkmaarspreventieakkoord.nl wordt beschreven hoe projectvoorstellen kunnen worden ingediend.”