Jaarlijks zijn tweeduizend nieuwe woningen nodig.
Jaarlijks zijn tweeduizend nieuwe woningen nodig. (Foto: archief Rodi Media)

Jaarlijks tweeduizend woningen nodig

ALKMAAR - De Metropoolregio Amsterdam (MRA) puilt uit dus zoeken mensen naar alternatieven, zoals de regio Alkmaar. Dat blijkt volgens Woningmakers uit een scenariostudie van ABF Research en recente marktinformatie. Daarom houden de Woningmakers regio Alkmaar rekening met een behoorlijke uitbreidingsopgave voor de komende decennia. Als de regio daar niet op anticipeert met voldoende plannen, dan treedt verdringing op en vinden de mensen die nu in de regio wonen helemaal geen huis meer.

Bouwen voor Amsterdam?

Woningmakers is het samenwerkingsverband van zo'n 40 marktpartijen in de woningbouw, zoals corporaties, projectontwikkelaars en makelaars. In opdracht van de Woningmakers heeft ABF Research een scenarioprognose uitgevoerd. Naast de autonome bevolkingsgroei is er de komende jaren mogelijk sprake van een belangrijke overloop van woningzoekenden uit de MRA naar de regio Alkmaar. Deze overloop is terug te zien in recente verhuisbewegingen en in marktinformatie van makelaars in de regio Alkmaar. Om in de totale vraag te voorzien moeten tot 2040 in totaal 25.400 tot 33.600 woningen bijgebouwd worden. De grootste behoefte wordt de eerste tien jaar voorzien. De huidige bouwplannen zijn onvoldoende om deze productie te realiseren. De regio moet naar een productie van 2000 woningen per jaar toe. Als dat aantal niet gehaald word, verwachten de Woningmakers verdringing, waardoor de huidige bewoners van de regio zullen moeten uitwijken naar andere locaties. Andere onderzoekers signaleren inmiddels dat de trek naar buiten de stad toeneemt. Dat zou nog meer druk op de markt in de regio Alkmaar betekenen.

De analyse van ABF is goeddeels gebaseerd op een analyse van de koopmarkt. Voor de sociale huurmarkt is nog extra onderzoek nodig. De oplossing ligt volgens de Woningmakers in sturen op output: samen scherp monitoren wat moet gebeuren, goede data verzamelen, constructief overleg voeren en op basis daarvan handelen. Joke van den Berg, voorzitter Woningmakers: "We moeten nu allemaal vol aan de slag om deze vraag te bedienen. Als we dat niet doen ontstaat een nog grotere krapte op de woningmarkt dan momenteel het geval is. Nu al kent iedereen wel iemand die geen huis kan vinden.”

BAS

De extra woningen om de overloop vanuit Amsterdam op te vangen roept vragen op bij onder meer de fractie van BAS. De partij vraagt zich af of Alkmaar bouwt voor Amsterdam. BAS vraagt het college welke maatregelen zij wil nemen om de gevolgen voor woningzoekenden uit deze regio tegen te gaan. Een van de mogelijke maatregelen waar BAS aan denkt is dat de koper of huurder een economische of sociale binding moet hebben met Alkmaar.