Werk van landschapschilder Jan Groenhart
Werk van landschapschilder Jan Groenhart (Foto: aangeleverd)

Nieuwe tentoonstelling In ’t Houten Huis

DE RIJP - Na bijna een half jaar dicht te zijn geweest heropent Museum In ’t Houten Huis zaterdag 5 juni met twee nieuwe tentoonstellingen. Landschapschilder Jan Groenhart exposeert. Daarnaast is een selectie te bewonderen van amateurfotografen rond het thema ‘Vang corona in beeld’.

Jan Groenhart is de succesvol landschapsschilder met een voorliefde voor het Noord-Hollandse platteland. De kust, het strand is het andere thema dat Jan Groenhart aanstipt mede naar aanleiding van zijn wandeltocht Strandlopers langs de Nederlandse kust. Als Strandlopers wandelden Groenhart samen met schrijver/socioloog Herman Vuijsje langs het hele Nederlandse strand, van Cadzand via de Waddeneilanden tot aan Rottumeroog. “Ik schilder, al lopend zonder penseel in mijn hand. Sla de beeld op in mijn hoofd en maak af te toe een schetsje”, beschrijft Jan Groenhart zijn manier van werken. Van deze 350 km lange tocht, dat in 2019 ook in NRC verscheen, verschijnt het gelijknamige boek, dat niet zal ontbreken op de tentoonstelling in De Rijp.

Veenpolders

Jan Groenhart is opgegroeid in Wormer, temidden van veenpolders die hem altijd hebben geïnspireerd in zijn aquarellen en zijn olieverfschilderijen. Jan Groenhart leerde op de avondopleiding van de Gerrit Rietveld academie de ambachtelijke opleiding en de basis van het schildersvak.

Fotowedstrijd

In de galerij hangen de foto's van deelnemers aan de wedstrijd ‘Vang corona in beeld', waarvan de prijswinnaars inmiddels bekend zijn. Het museum in De Rijp nodigde amateurfotografen uit mee te doen aan de fotowedstrijd. Met ruim 80 inzendingen is daar ruimhartig gehoor aan gegeven. Een kleine jury van plaatselijke vakbekwame mensen beoordeelden de inzending. Daaruit volgde een selectie van werk dat nu is tentoongesteld. Ook zijn er drie prijswinnaars uit naar voren gekomen. De overige inzendingen zijn ook te zien maar dan op een beeldscherm als diavoorstelling.

Corona in beeld.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding