Alkmaar sluit zich aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’.
Alkmaar sluit zich aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’. (Foto: Pixabay)

Alkmaar sluit zich aan bij campagne ‘Vraag Praat Luister’

ALKMAAR - In Alkmaar hebben in 2019 43 personen zelfmoord gepleegd en daarom komt de gemeente in actie door zich aan te sluiten van de GGD/GGZ-campagne 'Vraag Praat Luister’.

1 op de 5 jongeren denkt weleens aan zelfmoord

Inwoners die psychische problemen hebben, delen dat niet (graag) met anderen en vinden hulp zoeken moeilijk. Mensen die dichtbij hen staan, kunnen een cruciale rol spelen door een gesprek te beginnen. Doel is het gesprek te starten en te herkennen als iemand deze gedachtes heeft. Wethouder Robert te Beest: "Door eerder signalen te herkennen bij iemand kan er eerder over gesproken worden en zo nodig een hulptraject worden opgestart. We willen ons als Alkmaar daarvoor inzetten. Je bent nooit alleen."

Gatekeeper

Bij verschillende organisaties worden personen getraind als gatekeeper. Zij hebben daarna een sleutelpositie als het gaat om zelfmoordpreventie en hierdoor ontstaat er een vangnet voor mensen die aan zelfmoord denken. De publiekscampagne maakt inwoners, professionals en maatschappelijke organisaties bewust van hun mogelijke rol om zelfmoord te voorkomen en een leven te redden.

De website www.vraagpraatluister.nl geeft informatie en bruikbare handvatten om signalen te herkennen. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan een korte training van 113 Zelfmoordpreventie die 1 uur duurt. Wie wel eens aan zelfmoord denkt en hulp nodig heeft kan anoniem chatten/bellen met 113 zelfmoordpreventie via 113 of gratis 0800-0113. Ook is er een de VraagmaarApp.