De Stationsweg krijgt een groene, parkachtige uitstraling.
De Stationsweg krijgt een groene, parkachtige uitstraling. (Impressies: aangeleverd)

Stationsgebied volledig op de schop

ALKMAAR - Het stationsgebied bij het centraal station gaat volledig op de schop. Zo ontstaat er ruimte voor zo'n 1600 woningen, 40.000 m2 werkruimte en 23.000 m2 voor overige bestemmingen, zoals winkels, leisure en horeca. In de plannen die het college dinsdag 1 juni presenteerde loopt de Helderseweg via een tunnel onder de sporen door en krijgt de Stationsweg een groene, parkachtige uitstraling. Wie het eindresultaat wil bewonderen, zal tien tot vijftien jaar geduld moeten hebben.

Tunnel Helderseweg

Presenteerde het college vorige week nog de ambitieuze plannen voor station Noord, nu was het de beurt aan het centraal station. "We maken van deze locaties hoogwaardige gebieden om te wonen, werken en verblijven", zegt wethouder Paul Verbruggen. "We krijgen daar ook alle ruimte van de provincie om deze ov-knooppunten te ontwikkelen. Het busstation - en mogelijk ook de fietsenstalling - verhuist naar de andere kant. Dit wordt een inpandig station, waarboven wordt gewerkt en gewoond. Op de huidige plek van het busstation komt ruimte voor woningbouw en de Stationsweg wordt veel groener. Boven en naast het toekomstige busstation aan de Wognumsebuurt komt woonruimte.

Hotel

Langs dit deel van het station komt ook een hotel. Het plan om hier een hotel voor - vooral - Chinese gasten realiseren bestaat al jaren en wordt nieuw leven ingeblazen. Even verderop worden het UWV-pand en naastgelegen pand van Reaal Verzekeringen gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Het college bevestigt dat de eigenaren van deze kantoren mee willen werken aan herontwikkeling. Ook het kleine rangeerterrein bij de Van der Kaaijstraat is in beeld als woonlocatie. De plannen worden binnenkort gedeeld en gaan het participatietraject in. Ook start er volgende week een online enquete waarin buurtbewoners kunnen laten weten wat ze van de plannen vinden.


Het stationsgebied over tien tot vijftien jaar.
De noordkant van het centraal station.