Afbeelding

U kunt weer 'winkelen'!

Is uw pand ouder dan 1940 en staat het in Alkmaar? Dan mag u winkelen in de gemeentelijke Monumentenloods. Dit is een ‘doorgeefluik’ voor historisch bouwmateriaal. U vindt er materialen die zijn vrijgekomen na sloop of verbouwing van een historisch pand uit de stad. Dus zoekt u bijvoorbeeld een originele Amsterdamse School schuifdeur, een marmeren wastafel of hang- en sluitwerk? Kom dan eens langs op ons tijdelijk adres aan de Alexander Flemingstraat!

Vanaf de jaren’ 50 van vorige eeuw werd er anders - massaal en industrieel - gebouwd dan voor de 2e wereldoorlog. Ook werden in de vernieuwingsdrang na de oorlog panden in- en uitwendig vernieuwd. Daardoor kwamen veel oude, afgedankte bouwmaterialen zoals kozijnen met ramen en deuren, dakpannen, maar ook tegels of lambriseringen in de afvalbak terecht. Zo’n 40 jaar geleden heeft de gemeente Alkmaar de Monumentenloods in het leven geroepen. Deze wordt sinds 2019 op verzoek van de gemeente Alkmaar beheerd door de Historische Vereniging Alkmaar.

De bekendheid van de Monumentenloods is behoorlijk toegenomen. Dat merken we ook aan het aanbod dat we krijgen. Prachtig glas in loodramen of buitendeuren. Soms moeten we ook goederen weigeren: kasten en stoelen passen niet in onze collectie. Wij willen een monumentenloods zijn dat zich richt op zaken die aard en nagelvast terecht komen in panden ouder dan 1940.

De Monumentenloods in Alkmaar wordt door een enthousiaste groep vrijwilligers ingericht en opengesteld. Wij staan voor u klaar op elke woensdag van 10.00 uur tot 13.30 uur. Voor het aanbrengen van goederen of een eventueel bezoek aan de loods kan een telefonische afspraak gemaakt worden. Zie onze website.