Afbeelding

Meer vóóruit dan achteruit zien!

Het is interessant te weten dat ook de Historische Vereniging Alkmaar zélf leunt op een indrukwekkend verleden als het gaat om mensen die van alles hebben betekend voor de vereniging, en dus voor Alkmaar. Neem bijvoorbeeld leraar Engels J.J. Schilstra (Johan), die vanaf 1966 tot 1985 (!) voorzitter van de HVA was.

Hij was hoeder van het Noord-Hollandse landschap. Beschermheer van dijken, molens en stolpen, bestuurslid van het Westfries Genootschap en lid Provinciale Staten van Noord-Holland. Van zijn hand verschenen boeken over de Westfriese Omringdijk, het Noord-Hollandse Landschap en Dit Land Boven het IJ. 

Schilstra stond vooral op de bres voor het behoud van culturele zaken en was innovatief, en zo aanjager van het verenigingsblad ‘Oud Alkmaar’ (waarvoor overigens al jaren gepleit werd), dat in oktober 1975 voor het eerst verscheen. Sterk is Schilstra’s visie op de betekenis van de HVA in relatie tot de oude binnenstad, want hij schrijft in het voorwoord:

‘Dit jaar (1975) bestaat onze vereniging vijftig jaar, waarbij duizenden (!) leden en bestuursleden onze doelstellingen hebben gesteund: het beschermen van de historische schoonheid van Alkmaar en omgeving en het bevorderen van de studie van de plaatselijke geschiedenis. Geen kleine taak. De wetenschap dat Alkmaar alleen leefbaar is met behoud van een leefbare binnenstad, waarin de charme van het verleden bewaard blijft, doet ons meer vóóruit dan achteruit zien. Het verleden een toekomst helpen geven vergt een jonge en geen oud vereniging. Jong zijn wil zeggen dat naast het doen voortleven van verenigingstradities steeds nieuwe wegen gezocht moeten worden.’

Hoe innovatief is dat?!


Rob Marijn, HVA