Jaarlijks worden ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting.
Jaarlijks worden ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting. (Foto: Pixabay)

'Voorkom financiële uitbuiting ouderen'

HEERHUGOWAARD - Jaarlijks worden ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting. Verschillende organisaties in Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk (HAL) sloegen de handen ineen in de alliantie ‘Financieel Veilig Ouder Worden’.

De alliantie is sinds 2017 actief in Langedijk. Sinds dit jaar zijn ook Heerhugowaard en Alkmaar aangesloten. De alliantie bestaat uit verschillende organisaties zoals zorginstellingen, maatschappelijke organisaties, notarissen, wijkverpleegkundigen, de gemeenten, advocaten, bewindvoerders, banken en Veilig Thuis. "Het doel van de alliantie is om ouderen te helpen hun zaken zo te regelen dat de kans op financiële uitbuiting afneemt", vertelt Petra Feenstra, wijkverpleegkundige in Langedijk. "Financiële uitbuiting van ouderen komt in verschillende vormen voor. Denk aan geld dat weggenomen wordt van de rekening, mantelzorgers die niet alleen boodschappen doen voor de oudere maar ook voor zichzelf of mensen die wel met ze op stap willen maar niet meebetalen. Er zijn ook extreme gevallen bekend waarbij het huis al verkocht is terwijl iemand er nog leeft. Veel ouderen durven geen melding te doen uit schaamte; het zijn vaak bekenden zoals de kinderen of mantelzorger. Ook weten ze niet waar ze het kunnen melden.”

Signalen

Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op financiële uitbuiting. "Veelvoorkomende signalen die we zien zijn een lege koelkast en/of keukenkastjes doordat ze geen boodschappen meer kunnen doen omdat een van de kinderen de pinpas heeft, post die niet meer opengemaakt of thuisbezorgd wordt, of ouderen die aangeven dat uitjes veel geld kosten. Zorgpersoneel en andere organisaties kunnen hier op letten, maar ook familieleden, kennissen en vrienden kunnen dit signaleren", aldus Feenstra.

Voorlichting 

De alliantie geeft voorlichting en workshops aan ouderen, maar ook aan hulpverleners en (vrijwillige) organisaties. Feenstra: "Op een luchtige manier proberen we het onderwerp te bespreken. We hebben bijvoorbeeld een kwartetspel ontwikkeld en een workshop waarbij we aan de hand van kleurenkaarten vragen stellen. Ook hebben we vorig jaar en het jaar daarvoor een braderie gehouden." 


Vragen? Organisaties of persoonlijk, bel 0226-723217 of vul het contactformulier in op www.financieelveiligouderworden.com/steunpunt-langedijk. Dit kan ook anoniem.