Hans en Hetty Krug zijn trouwe vrijwilligers van Graag Gedaan Waarland
Hans en Hetty Krug zijn trouwe vrijwilligers van Graag Gedaan Waarland (Foto: Lenna van den Haak)

Graag Gedaan Waarland 40 jaar een begrip

WAARLAND - Organisaties die verweven zijn met de samenleving, die een begrip zijn en onmisbaar zijn. In Waarland hebben we het over Graag Gedaan Waarland. Op 10 juni 1981 opgericht als welzijnsorganisatie, die anno nu verder opereert onder de paraplu van Wonen Plus Welzijn.

Graag Gedaan Waarland houdt binnenkort bescheiden feestje voor haar vrijwilligers


Met veertig jaar ervaring blijft Graag Gedaan Waarland hopelijk nog lang bestaan. Daarom zoekt de organisatie nieuwe leden. Echtpaar Hans en Hetty Krug zijn sinds jaar en dag verbonden met Graag Gedaan. Zij vertellen hoe fijn het is om je nuttig te voelen voor anderen.

Voldoening

"Graag Gedaan is een organisatie waarin een aantal vrijwilligers, graag een klusje voor een ander wil doen. Het is geen werken, je doet het graag voor een ander. De dankbaarheid van de cliënten waar je komt is groot. Dat geeft voldoening. Daarnaast is het ook prettig om in de running te blijven,'' vertelt Hans, die ook niet meer de jongste is. Ondanks zijn leeftijd, 'ik tik de 80 aan', blijft Hans doorgaan. Als voorzitter en als maaltijdbezorger. Zijn vrouw Hetty, 82 jaar, zet zich ook nog onverminderd door voor Graag Gedaan Waarland.

Kleine klussen groots gebaar

De klusjes bestaan voornamelijk uit bezorgen van de koelvries maaltijden “Tafeltje Dekje. Maar denk daarnaast aan vervoer regelen voor ziekenhuisbezoek. boodschappen doen, een blokje wandelen, voorlezen aan slechtzienden of helpen bij het invullen van formulieren. De tekst waarmee de organisatie in 1981 mee adverteerde, geldt nog steeds:


Het is fijn als je voor jezelf kunt zorgen. Maar soms kan dat niet. Om goed verder te kunnen heb je dan hulp nodig van een ander. Daarvoor zijn er gelukkig instanties waar je door deskundigen prima geholpen wordt. Maar voor eenvoudiger hulp, zoals een boodschapje doen of een klein karweitje heb je geen deskundige hulp nodig.


Magnetron

Tot op de dag van vandaag is het rondbrengen van het eten nog steeds de grootste, dagelijkse activiteit. Waar in het begin het eten in de keuken van Sabinahof Waarland werd bereid en rondgebracht in thermo-emmertjes, zijn de maaltijden nu koelvers. Ze zijn zo op te warmen in de magnetron. "Iedere cliënt ontving toen een magnetron van de Stichting Welzijn Ouderen Harenkarspel, (nu Wonen Plus Welzijn),'' vertelt Hans.

Feestje

"Vele vrijwilligers zijn al jaren actief voor Graag Gedaan. Mede daarom is het tijd voor een feestje. In september komen we allen bij elkaar voor een hapje en een drankje.''

Vrijwilligers

Omdat er altijd klusjes gedaan kunnen worden, hopen Hetty en Hans dat er na dit artikel meer mensen zijn die vrijwilliger willen worden bij Graag Gedaan Waarland.


Aanmelden kan bij Hans Krug via 0226-421777 of via hkrug238@gmail.com om samen in gesprek te gaan wat jij als vrijwilliger voor Graag Gedaan Waarland wil en kan betekenen.”