'Gezien de omstandigheden waaronder David moet leven, is zijn prestatie extra knap', aldus docent Jack Keijzer.
'Gezien de omstandigheden waaronder David moet leven, is zijn prestatie extra knap', aldus docent Jack Keijzer. (Foto: Theo Annes)

David is geslaagd voor zijn examens

Vervolg van de voorpagina.


Jack: “Wat ik zo bijzonder vond: David was al geslaagd, maar wilde toch een herexamen economie doen omdat zijn cijfer lager uitviel dan hij gewend was. Ik merkte aan de antwoorden die hij had gegeven al dat hij met zijn hoofd ergens anders zat, dat hij zorgen had. Hij belde me vervolgens zelf op om te vragen om een herkansing. Dat heb ik nog nooit meegemaakt; de meeste leerlingen boeit het allemaal niet zo, als ze maar geslaagd zijn. Maar hij wilde zelf aan de bak voor een hoger cijfer.” 

Profvoetballer

Het toont Davids ambities: later wil hij een eigen onderneming, net zoals zijn vader dat had in Armenië. Tenminste, als hij geen profvoetballer kan worden. Na de vakantie gaat hij eerst ‘stapelen’, een niveau hoger doorleren op het Johannes Bosco, zodat hij straks aan een vervolgopleiding kan beginnen.

Steun aan geloof

Maar zonder een permanente verblijfsvergunning of een paspoort gaat dat allemaal niet door. De komende maanden zijn dan ook cruciaal. David hoopt vurig dat het lot hem en zijn familie gunstig gezind is. Hij vertrouwt daarbij ook op zijn christelijke geloof, dat hem veel houvast biedt. 


Ook Jack Keijzer hoopt met David mee. “Wij hebben echt geen idee hoe het eraan toegaat binnen een azc. Deze familie leeft al 2.200 dagen tussen hoop en vrees, onder mensonterende omstandigheden. Ik vind het echt te gek voor woorden dat het zo lang moet duren voor deze mensen duidelijkheid hebben. Ga er zelf maar eens zitten, onder dezelfde voorwaarden. Dat houden de meesten van ons nog geen week uit. Daarom ben ik ook zo enorm trots op wat David heeft laten zien. Hij heeft zijn diploma dubbel en dwars verdiend!”

Docent Jack Keijzer mag David het goede nieuws vertellen: hij is met vlag en wimpel geslaagd voor zijn diploma.