Afbeelding
(Foto: Pexels/Barbara Ribeiro)

Goed insmeren met zonnebrandcrème

REGIO - Om verbranding bij kinderen te voorkomen, smeren ouders hen, als het goed is, massaal in met zonnebrandcrème. Toch wordt er vaak niet genoeg gesmeerd. Is het strand juist de plek om te smeren, maar op andere momenten wordt het vergeten. Ook tijdens het fietsen of wandelen worden kinderen blootgesteld aan veel zonnestralen. Ook als de zon zich minder laat zien, bijvoorbeeld op een bewolkte dag. 

Koop als eerste een goede bescherming. Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30. Zorg voor routine. Smeer een kind bijvoorbeeld standaard in 's ochtends na het tandenpoetsen. Dan trekt de crème goed in. Blijf elke twee uur smeren. Wie lekker naar het strand is of zwembad, na het afdrogen weer insmeren. 

Spelletje

Kleine kinderen vinden het vaak vervelend als ze worden ingesmeerd. Maak er een spelletje van. Zet stipjes op armen, benen of gezicht en laat de kleine de stipjes met elkaar verbinden.  Of smeer elkaar in. Weinig tijd of heeft een kind helemaal geen zin in een spelletje? Laat de kleine met de dop van de zonnebrandcrème spelen of geef ze een tussendoortje ter afleiding. 

Baby's uit de zon

Houd baby's altijd uit de volle zon. Blijf vooral tijdens de hittedagen tussen 12.00 en 15.00 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst. De kans op verbranden is dan hoog.

Zonnebrandcrème

Voor kinderen hoeft niet specifiek kinderzonnebrand gebruikt te worden. Ouders willen het beste voor hun kindje. Test welke producten het fijnste zijn en hoe het kindje reageert op het product. Gebruik minstens factor 30 of 50. Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene en is is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties. Zonnebrandcrème voor kids heeft minder toegevoegde stoffen, zoals parfum. 

Optimale bescherming

Elke twee uur smeren is een must, een kindje is anders niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen en afdrogen altijd weer opnieuw insmeren.

Hoeveelheid

Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als de zonnebrandcrème te dun wordt ingesmeerd. Smeer dus het hele lichaam dik in. Zo zijn kinderen het beste beschermd tegen de schadelijke UV-stralen. Veel plezier deze zomer!