Jongeren spelen de leerzame escapegame 'Foute centen'.
Jongeren spelen de leerzame escapegame 'Foute centen'. (Foto: Laurens Overtoom)

Escapegame 'Foute Centen' wijst jongeren op gevaren drugscriminaliteit

HEERHUGOWAARD - Voorkomen dat jongeren belanden in de wereld van de ondermijnende drugscriminaliteit. Dat is de inzet van het Noord-Holland Samen Veilig Project Criminele Aanwas. Ambassadeur voor deze campagne is Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Hij nam onlangs het onderzoeksrapport ‘Dealen met Drugs’ in ontvangst en opende de Escapegame ‘Foute Centen’.

Het doel van de Escapegame is het vergroten van weerbaarheid bij jongeren door het overbrengen van kennis en ervaring. Jongeren leren situaties herkennen waarin zij mogelijkheden krijgen aangeboden om snel geld te verdienen in de drugscriminaliteit. Zo wordt ze bijvoorbeeld gevraagd om een drugsbestelling klaar te maken. De jongeren leren op een spannende manier welke risico’s en gevolgen hieraan verbonden zijn. De Escapegame is gratis beschikbaar voor groep 8, middelbare scholen, MBO’s en jongerencentra in de Noord-Holland. Gemeenten, scholen of jongerencentra die hier interesse hebben kunnen zich aanmelden op de website www.dealenmetdrugs.nl.

‘Dealen met Drugs’

Bij de lancering van de Escapegame werd ook het onderzoek ‘Dealen met Drugs’ overhandigd aan Bert Blase. Daarin is gekeken naar jongeren in de drugscriminaliteit in Noord-Holland. ‘Drugsgebruik is onder jongeren en jongvolwassen steeds normaler. Voor sommige jongeren is de stap van zelf gebruiken naar het verkopen van drugs snel gemaakt’ vertelt Jolien Terpstra, onderzoeker bij het project Criminele Aanwas. ‘We zien aan dat er jongeren zijn die drugs (door)verkopen als een ‘vriendendienst’. Maar we zien ook jongeren die zich routinematig met criminaliteit bezighouden en voor wie drugshandel een aantrekkelijk delict is. Je kunt er snel geld mee verdienen en de pakkans is laag. De mate en ernst waarin deze problematiek zich voordoet verschilt in Noord-Holland. In meer stedelijke omgevingen komen bijvoorbeeld eerder geweldsincidenten voor. Criminele netwerken hoeven weinig moeite te doen om jongeren hierbij te betrekken. Het is voor jongeren aantrekkelijk door motieven als snel geld, status, aanzien, erbij horen, maar ook verveling of verslaving. Benadering is daarbij hooguit het laatste zetje.’ Het complete rapport is te downloaden op de website www.nh-sv.nl/nieuws

Project Criminele Aanwas

Het Programma Aanpak Ondermijning werkt binnen het samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig in verschillende projecten aan het tegengaan van drugscriminaliteit en uitbuiting. Het project Criminele Aanwas focust zich op de aanwas van jongeren naar die drugscriminaliteit. Later dit jaar lanceert het project de website www.dealenmetdrugs.nl. "De website is bedoeld voor zowel jongeren als ouders. Met de website willen we het bewustzijn vergroten over hoe makkelijk jongeren de drugscriminaliteit in kunnen stappen. We wijzen op risico’s en gevaren maar geven ook tips hoe je als ouder kan signaleren dat je kind betrokken is bij drugscriminaliteit en wat je als ouder met deze signalen kunt doen." 

Ook is het project ook gestart met een jongerenplatform genaamd Deal With It. "‘Daarin spreken we met jongeren in plaats van over jongeren over drugscriminaliteit, de rol van social media en jongerencultuur. In combinatie met onze onderzoeksresultaten zullen we de komende tijd meer interventies ontwikkelen in de strijd tegen drugscriminaliteit en ondermijning." De bevindingen uit het onderzoek dragen bij aan de inzet van toekomstige preventieve interventies zoals bijvoorbeeld de escaperoom Foute Centen.

Kijk voor meer informatie op www.nh-sv.nl

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard neemt het onderzoeksrapport in ontvangst.