Winnaars Klimaatquiz derde leerjaar BNC.
Winnaars Klimaatquiz derde leerjaar BNC. (Foto: Evert Ruis)

Prijsuitreiking Klimaatquiz Bernard Nieuwentijt College

Algemeen

MONNICKENDAM – ‘Heel moeilijk die klimaatquiz, volgende keer graag iets makkelijker!’, leuk: je kan een prijs winnen en iets leren, ‘ik heb alles goed, ik heb een 9 voor Aardrijkskunde’… Zo divers waren de opmerkingen en verwachtingen van de scholieren over de klimaatquiz, die de afgelopen 10 dagen op het Bernard Nieuwentijt College heeft gehangen. De leerlingen hebben flink hun best gedaan en in ieder leerjaar was er een winnaar.  Deze winnaars ontvingen vrijdag tijdens de prijsuitreiking De Bosatlas van het klimaat of een klimaatboek en een reep Tony’s Chocolonely Fairtrade chocolade, gesponsord door Stichting Duurzaam Waterland. 

Hoeveel bomen moet je planten om je CO2-uitstoot te compenseren? Die vraag heb ik gegokt...

De leerlingen die de meeste vragen goed hadden van hun leerjaar waren; Tino Kamper, Milan Pieper en Mégan Houtkoop. Een eervolle vermelding is er voor Didi van Roekel uit 3-Havo. Zij had negen van de tien antwoorden van de klimaatquiz goed, de hoogste score van de school. “Heel knap, want het waren best lastige vragen”, zegt Aardrijkskundedocent Kimberley Springer-Vonk. Didi van Roekel: “Ik weet wel veel over het klimaat omdat mijn ouders het belangrijk vinden en we het er thuis wel vaak over hebben. Met mijn vrienden heb ik er eigenlijk niet zoveel over, maar ik vind het wel erg belangrijk voor onze toekomst om er zelf mee bezig te zijn en te kijken wat je zelf kunt doen. Ik probeer niet te lang te douchen en we eten niet zo veel vlees thuis. Dat scheelt al enorm. Ik vond de vraag over de bomen wel lastig trouwens. “Hoeveel bomen moet je planten om je CO2-uitstoot te compenseren?” Die vraag heb ik dan ook gegokt. Maar ik vind het leuk dat ik gewonnen heb en ben erg blij met de Bosatlas, ik heb deze al even doorgekeken.”

Hoge scores 

“Er waren overigens opvallend veel goede antwoorden en hoge scores in leerjaar 3”, vertelt docent Springer- Vonk. “Scholieren met Aardrijkskunde in het pakket hebben het gezien de vragen net wat makkelijker gehad, ik behandel natuurlijk veel klimaatthema’s in mijn lessen bijvoorbeeld over het water. In de mentorlessen is er ook ruimte voor de actualiteit en is er de afgelopen weken bijvoorbeeld gesproken over de klimaattop in Glasgow. Je ziet dat sommige leerlingen zich heel bewust zijn van het klimaatprobleem en dat ze het een belangrijk thema vinden, terwijl anderen er (nog) niet zo mee bezig zijn. Daarom is het goed om het bespreekbaar te maken in de lessen. Bovendien was de klimaatquiz een mooie aanvulling op onze themalessen die we geven omdat we een UNESCO-school zijn. Zo doen we eerdaags ook mee aan Warmetruiendag (11 februari) en Wereldwaterdag (22 maart). 

UNESCO-doelen

Directeur Weijgertse vult aan: “Als UNESCO-school vinden we het belangrijk dat leerlingen op school ook betrokken zijn bij de maatschappij en dat zij leren hoe de wereld zich tot elkaar verhoudt. Daarom is er op het Bernard Nieuwentijt extra aandacht voor de UNESCO-doelen en behandelen we thema’s en projecten zoals; goede doelen, milieu, gendergelijkheid, bestrijden van armoede, enzovoorts. Ook klimaatactie is een van de thema’s die past binnen een UNESCO-school. Ik vind het dan ook mooi om te zien met hoeveel enthousiasme en betrokkenheid de docenten op het BNC de quiz hebben weten in te passen in het lesprogramma en er samen met de Klimaatcoalitie Waterland een succes van hebben weten te maken. De leerlingen waren erg enthousiast.”

Elan

Gabi Both van Klimaatcoalitie Waterland was aanwezig bij de prijsuitreiking en vond het geweldig te zien dat veel jongeren een grote interesse hebben voor het klimaat. “Zij zijn zich ervan bewust dat ze met deze problematiek moeten dealen in hun leven. En het elan waarmee de conciërge Jaap en docent Kimberly deze klimaatvragen op school hebben geïntroduceerd is fantastisch”, aldus Gabi Both van Klimaatcoalitie Waterland.