De dag wordt officieel ‘Remembrance Day’ genoemd. In de volksmond spreekt men ook wel van “Poppy Day”. De klaproos – poppy - is het symbool.
De dag wordt officieel ‘Remembrance Day’ genoemd. In de volksmond spreekt men ook wel van “Poppy Day”. De klaproos – poppy - is het symbool. (Foto: Pixabay)

Remembrance Day 2021

Algemeen

MONNICKENDAM - De slachtoffers uit de 1e en 2e Wereldoorlog (en andere oorlogen) worden zondag 14 november herdacht in het Verenigd Koninkrijk en de andere landen van het Gemenebest.  De dag wordt officieel ‘Remembrance Day’ genoemd. In de volksmond spreekt men ook wel van “Poppy Day”. De klaproos – poppy - is het symbool. Ook in Monnickendam wordt ieder jaar stilgestaan bij deze Britse dodenherdenking. 

Immers in de 2e wereldoorlog zijn 3 RAF-vliegtuigen neergestort in de buurt van Monnickendam en daarbij zijn 15 bemanningsleden omgekomen. Deze 15 mannen gaven hun leven voor onze vrijheid en dat is de motivatie om hen blijvend te gedenken op Remembrance Day.

Het programma begint om 11.30 uur bij het propellormonument in Monnickendam en is als volgt: er zullen poppy-speltjes worden uitgedeeld aan het publiek; fanfarecorps Olympia zal o.a. Land of hope and glory en Abide with me ten gehore brengen; er zullen toespraken zijn van burgemeester Marian van der Weele, Britse Chief Petty Officer Gary Thompson en voorzitter van het Herdenkingscomité Monnickendam Frank van de Streek. Hayley Bagnall zal het gedicht In Flanders Fields voordragen; de trompetist van Olympia zal de Last Post spelen en aansluitend zullen er 2 minuten stilte zijn; samenzang Abide with me; er zullen kransen en bloemen worden gelegd terwijl Olympia speelt, iedere aanwezige mag meegebrachte bloemen neerleggen bij het Propellor-monument; Olympia sluit af met het Engelse volkslied God save the Queen en het Wilhelmus. Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de herdenking.