Een leerling test een VR-bril.
Een leerling test een VR-bril. (Foto: Evert Ruis.)

Werken met VR-brillen en 3D-printers in Ontdeklab Bibliotheek Volendam

VOLENDAM-  'Zie ik je straks bij het Ontdeklab?' Dat is iets wat Norbert van Halderen, directeur van bibliotheek Waterland, eerdaags graag hoort als hij langs de schoolpleinen of in de supermarkt loopt. In het Ontdeklab kan jong en oud kennismaken met technieken zoals 3D-printen, Virtual Reality en bijvoorbeeld het programmeren van robots.

"Dromen over wat je later kunt worden"

 ”De opening van het Ontdeklab aanstaande zaterdag in de bibliotheek Volendam past helemaal in het thema van de Kinderboekenweek. Met het thema 'Wat wil je later worden' kunnen kinderen meteen aan de slag”, aldus de directeur.  Inspiratie genoeg. Zo kun je 3D-pannenkoeken printen en opeten, de bodem van de zee ontdekken met een VR-bril en van alles leren over apps. Van Halderen: “Voor de meeste volwassenen klinken deze technische snufjes misschien als iets voor de toekomst, maar de realiteit is dat er al veel mee gewerkt wordt in de wetenschap en in het bedrijfsleven. In het Ontdeklab kunnen kinderen kennismaken met deze technieken en gaan nadenken over de mogelijkheden van een beroep als bijvoorbeeld 3D-designer."

Operaties nabootsen

In de wetenschap, medische wereld en het bedrijfsleven wordt al veelvuldig gewerkt met technieken als 3D-printing en Virtual Reality. "In dat opzicht is het niet per definitie nieuw. Wat wel nieuw is, is dat we het door een Ontdeklab te creëren dichter bij het alledaagse leven brengen. En dat is niet zo gek, want de kinderen van nu zullen ongetwijfeld veel gaan werken met dit soort technieken en software. En niet alleen in de wetenschap waar Virtual Reality gebruikt wordt om operaties na te bootsen voor artsen in opleiding maar ook in de bakkerij wordt gewerkt met 3D-design. Patissiers in Parijs werken al jaren met 3D-technieken...

Lees verder op pagina 30.