Onbegrijpelijk

Ooit zei Toon Hermans in een conference dat je niet alles hoeft te snappen. Om onverklaarbare reden kan ik mij daar niet bij neerleggen. Het is een zinloze strijd, een hopeloze en in wezen ook een verloren strijd. Als ik een rustig leven wil leiden en zeker niet wil lijden, is het een goed advies aan mijzelf om naar Toon te luisteren. Maar helaas, ik luister niet, hoewel ik dat goed kan.


In de Volkskrant viel mijn oog op een stukje tekst van een lezer die aan de redactie het volgende schreef: "Amazon: 44 miljard euro omzet in Europa en 0 euro vennootschapsbelasting. Een van mijn dochters, Wajong gecombineerd met een baantje bij een supermarkt: 103 euro belasting bijbetalen over 2020. Vind ik leuk om even te melden. Zelf heb ik ten opzichte van die dochter nog mazzel: ik hoef slechts zesenzeventig euro bij te betalen. Maar dat komt omdat mijn omzet te laag is om in aanmerking te komen voor nul euro vennootschapsbelasting. Het vrijgeven van patenten? Ook zoiets. Is dat nu een voor- of een nadeel? In alle simpelheid zou ik zeggen, hoe meer deskundigen de medicatie zelf kunnen vervaardigen en produceren, hoe goedkoper. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Waarom moet een medicijn voor bijvoorbeeld taaislijmziekte zo beschamend duur zijn en kan de medemens niet in gezondheid leven dankzij de ontdekking van die medicijnen? Zoals ooit de penicilline tot de mens kwam en daar ruimschoots het voordeel mee heeft gedaan en nog doet.


Ik las in dezelfde krant dat in de drukte van de shopping mall in Leidschendam het coronavirus zichtbaar overspringt van de ene op de andere winkelaar. De vraag is evenwel: waar moet je anders heen met je tijd en geld? Misschien opsparen voor betere tijden? Ongetwijfeld komen die... Hemelvaart staat voor de deur. Hopelijk eens voor ons allen, al klinkt het onbegrijpelijk, maar je hoeft niet alles te snappen.