De heer J. van Oostveen uit Ilpendam.
De heer J. van Oostveen uit Ilpendam. (Foto: gemeente Waterland)

Lintjesregen in Waterland: 8 onderscheidingen

WATERLAND - In de gemeente Waterland zijn 8 inwoners benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Marian van der Weele bezocht de gedecoreerden en reikte de lintjes officieel uit. Zo zijn de heren Van der Weijden, Verbij, Riool en Van Oostveen uit Ilpendam en de heer Mulder uit Monnickendam, geroemd voor hun bijzondere vrijwilligersactiviteiten ten bate van de samenleving. Ook op Marken werden de dames Van Altena – Boes en Uithuisje – Schouten en de heer Zeeman verrast door het bezoek van de burgemeester. Een overzicht van de 8 inwoners uit de gemeente Waterland die zijn benoemd als lid in de Orde van Oranje-Nassau. Lees het volledige artikel met alle foto's op www.rodi.nl/waterland

Een uitgebreid overzicht van de lintjesregen in Waterland

Dhr van Oostveen (74)

Vanaf 1988 vrijwilliger bij het dames- en herenkoor Sint Sebastianus Ilpendam van de H. Franciscusparochie. Hij zorgt dat alle stukken compleet zijn en dat de kerk na afloop van uitvoeringen wordt opgeruimd. Daarnaast is hij vanaf1991 bestuurslid en redactielid van het blad van de Oudheidkundige Vereniging Ilpendam. Hij verzorgt de voorbereiding van diverse tentoonstellingen en presentaties, neemt interviews af en doet onderzoek. Hij ondersteunt voorts de penningmeester bij het innen van de contributie. De vereniging heeft een grafkelder van de Nederlandse Hervormde Kerk Ilpendam in beheer. De heer Van Oostveen zorgt voor het onderhoud van de kelderen een monument. Sinds 2001 is verantwoordelijk voor het wekelijks opwinden van het uurwerk in de toren van de Nederlandse Hervormde Kerk. Daarnaast luidt hij op verzoek de klok op de begraafplaats in Ilpendam.

Dhr Mulder (78)

De heer Mulder is sinds 2005 bestuurslid bij verschillende huurdersverenigingen. Eerst bij Onderdak in Monnickendam. Deze huurdersvereniging is in 2016 opgegaan in De Vijfhoek te Purmerend en heeft maar liefst 4600 leden. De huurdersvereniging behartigde de belangen van de huurders van de huurwoningen die in het bezit waren van de Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam, die later weer fuseerde tot de Wooncompagnie. Dit resulteerde in de nieuwe, gezamenlijke, Huurdersvereniging De Vijfhoek. De heer Mulder zette zich mede in voor de fusie en de transitie naar de nieuwe Huurdersvereniging De Vijfhoek met een nieuw bestuur. Ook droeg hij bij aan de totstandkoming van de prestatieafspraken met de woningbouwvereniging. Daarnaast is hij coördinator bij het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Dhr Zeeman (75)

Van 1965 tot 1974 was de heer Zeeman lid van de vrijwillige brandweer te Marken. Ook is hij gedurende vele jaren voorzitter en later vrijwilliger geweest bij de Christelijke Muziekvereniging ‘Juliana’ te Marken. Hier fungeerde hij als muziekcommissaris en had hij zitting in de Stichting Waterland Muziekfestival. Vanaf 2005 tot heden is hij vrijwilliger bij de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Water, Land en Dijken. Hij zet zich in voor het behoud van de plattelandsnatuur, beschermt de weidevogels en is in het broedseizoen dagelijks op pad. Daarnaast fungeert hij als lid van de werkgroep weidevogelkring Waterland-Oost en participeert hij bij de diverse kleinschalige onderzoeken. De heer Zeeman is lid van de Eilandraad Marken en voorzitter van de werkgroep dijkversterking i.s.m. Rijkswaterstaat. Hij droeg bij aan het ontwerp voor een goede, toekomstbestendige dijk en zal in de toekomst de uitvoeringswerkzaamheden monitoren en toetsen. Van 2010 - 2017 was hij secretaris van de Stichting Wild Beheer Eenheid De Dieën. Deze stichting zet zich in voor het evenwicht tussen de belangen van dieren, bewoners, toeristen en ondernemers.

Mw Uithuisje-Schouten (60)

Al vanaf 1998 is zij vrijwilliger bij en bestuurslid van de Christelijke Oranje Vereniging Marken en Oranje. Zij organiseert de activiteiten en is o.a. lid van de commissie die de Dodenherdenking organiseert. Vanaf 2000 is zij vrijwilliger bij het Marker Museum. Daar beheert, digitaliseert en repareert zij de kledingcollectie en beschrijft ze de collectiestukken. Ook is zij vraagbaak voor de historie van de kleding en gebruiken op Marken. Tevens maakt zij poppenkleding in de Marker kledingstoffen die in de museumwinkel worden verkocht. Zij heeft zich mede ingezet voor de realisatie van de IJsbruiloft waaraan ruim tweehonderd bruiloftsgasten in originele Markerbruiloftskleding hebben deelgenomen. Daarnaast is zij vrijwilliger bij de Toneelvereniging ‘t Voetlicht en ‘t Spotje en maakt zij mede de kostuums en de decorstukken.

Mw van Altena-Boes (66)

Zij was ruim 20 jaar secretaris van de Christelijke Oranje Vereniging Marken en Oranje. Zij was betrokken bij aan de organisatie van de viering van Koninginnedag, Bevrijdingsdag en de Dodenherdenking. Van 1999 tot 2003 en van 2017 tot heden is zij secretaris van het KNRM-station Marken. Zij is echt de onmisbare schakel in de zorg voor de dagelijkse gang van zaken, onderhoudt de contacten met het hoofdkantoor en voert de gesprekken met nieuwe vrijwilligers. Trijntje was ook vrijwilliger bij het dorpshuis Het Trefpunt op Marken, voor de coördinatie en organisatie van de cursussen, planning, de financiële administratie en de cursusboekjes.

Lees meer en bekijk alle foto's op www.rodi.nl/waterland