Epe

Een tijdje terug zei mijn vrouw tegen mij: ‘Vind je ook dat het hoogtijd wordt om er eens tussenuit te gaan?’ ik was even stil door haar vraag, maar toen zei ik spontaan: ‘Lijkt me goed. Kom we gaan een stukje wandelen.’ Ze keek me een beetje boos aan en voegde eraan toe: ’Jij met een stukje wandelen…Ik bedoel weg te gaan. Tijdelijk uit dit huis. Een vakantieweekje.’ Ze zei nog niet eens “eikel” aan het eind van haar zin. 

Had ik ook niet verwacht, zo’n term uit haar mond te horen, daar was ze veel te netjes voor opgevoed. Maar door mijn plagerijtje voelde ik mij wel een eikel. Zo één die je in het bos tegenkomt en die min of meer verpietert ligt te wachten tot een eekhoorn langskomt en het voor hem als voedsel dienende in de bek meeneemt de stam van een boom in: wintervoorraad, naast andere voor hem heerlijke gerechten.

Inderdaad, het werd hoogtijd om voor korte tijd te verkassen. Het werd een hotel in de bossen bij Epe. Prachtig gelegen. Vanuit het hotel is het mogelijk om diverse wandelroutes te doen. Dat hebben wij dan ook gedaan. Het weer was flink chagrijnig; grijze bewolking en geen zonnestraal die enige verlichting bracht. Maar op de momenten dat wij liepen, toeval of niet, was het droog. Tijdens onze wandelingen kwamen we schapen op de heide tegen. Zij werden bij elkaar gehouden door drie honden en een herder met smartphone. Dat hoort in deze tijd van social media. Verder een wilde eekhoorn en een onherkenbaar wild dier in de verte én geluid van vele vogels. Aan planten en bloemen geen gebrek. Vooral het vingerhoedskruid bloeide er welig en gaf de natuurschoon, hier veelvuldig aanwezig, extra kleur.

Eenmaal uitgewandeld namen we een kijkje in Epe. Een plaats waar een ringweg, jawel, een ringweg, u leest het goed en bij ongeloof zelf even gaan kijken, om het piepkleine centrum loopt. Meneer De Baron houdt in het centrum een restaurant met twee terrassen. De cappuccino is er goed en bij wijze van service wordt in een borrelglas koffiekaatje en slagroom geserveerd, evenals een klein koekje op het schoteltje. Dat alles voor de schamele prijs van € 5. Dat is dan weer Epe op haar best.