Betty (links) en Eddy in Watergang omstreeks 1940. Rechts vriendin Ina 'Beppie' Griffioen.
Betty (links) en Eddy in Watergang omstreeks 1940. Rechts vriendin Ina 'Beppie' Griffioen. (Foto: Dineke Kramer Griffioen )

Struikelstenen voor familie Kerkmeester

Vervolg van de voorpagina 

“Die interesse had ik al als kind”, vertelt hij. “Met name de Jodenvervolging en de Holocaust. Het behoort allemaal tot het verleden, maar ik kan het nog voelen. Als ik door de Amsterdamse Jodenbuurt loop, komt het echt bij mij binnen, dan voel ik een sterke connectie. Het raakt me.”

Marseille had al van de zogenaamde struikelstenen gehoord toen hij anderhalf jaar geleden letterlijk op een exemplaar stuitte. Het gebeurde in Boedapest en het zette hem tot nadenken. "Ik vroeg me af hoe het in Landsmeer zat. Hebben hier Joodse families gewoond? Ik ben gaan zoeken en dat bleken er weinig te zijn, eigenlijk alleen onderduikers. Maar in Watergang bleek een familie Kerkmeester te hebben gewoond. De school waar de kinderen op hebben gezeten staat er nog, de woning niet meer. Ook trof ik geen Stolpersteine aan. Dus, dacht ik, waarom zou ik ze niet aanvragen?” Marseille heeft er direct werk van gemaakt. Op het internet vond hij de Stichting Stolpersteine en die heeft hij benaderd. Zo wist hij welke weg hij moest bewandelen om de gewenste gedenksteentjes te laten plaatsen. Ook heeft hij zich verdiept in de familie Kerkmeester. Aan de hand van een dagboek van Betty heeft hij hun leven natuurgetrouw kunnen reconstrueren. 

De aanvraag is door de gemeente Waterland, waartoe Watergang nu behoort, goedgekeurd. De steentjes worden op 5 november 2021, de 95e geboortedag van Betty Kerkmeester, geplaatst. Dat gaat gepaard met een officiële ceremonie. Marseille: "De burgemeester houdt een korte toespraak. Ik ben hier erg blij mee en verheugd over de toewijding van de gemeente Waterland. Zelf houd ik ook een praatje. De achterkleinkinderen van de familie Kerkmeester wonen in Dieren en hebben aangegeven dat ze erbij willen zijn. Zij worden uitgenodigd. En wellicht kan dan ook de Last Post worden gespeeld. Dat zou heel mooi zijn.”