Welkom wild met kerst

De wolf heeft eindelijk Nederland gevonden. Welkom. Roodkapje heeft de wijk genomen. Waar naartoe of welke, dat is niet bekend gemaakt. Wel gezien is: een wolvin. Zij heeft permanent - wordt vermoed - territorium gekozen in het zuidwesten van de provincie Drenthe. Mogelijk heeft zij ook al een partner: een Fries. Het mannetje is in Friesland gesignaleerd. Zal wel uitlopen op een latrelatie. Op de Noord-Veluwe is een roedel. Verder leven in Noord-Brabant ook wolven en in Zeeland eentje, maar die zaait terreur onder schapen. 


Dieren hebben een scherpe vooruitblik, vind ik. Door de klimaatverandering zal het naar verwachting warmer worden in dit land. Daar houden wilde dieren van. De terugkeer van de wolf is belangrijk voor de natuur. Vanuit de mens is er nog te weinig aandacht voor de positieve rol die roofdieren spelen, zo wordt gezegd. Kom maar op, zou ik zeggen: hoe meer wild hoe meer vreugde voor de biodiversiteit. 

Ikzelf zou het prachtig vinden als ik een eland, een jakhals of een beer zou zien op de Veluwe of ook in Drenthe, Limburg dan wel Noord-Brabant en Zeeland. In ons kleine maar mooie landje is niets te gek, toch? Een tijger of hyena gaat me nog net even te ver, maar laten we eerlijk zijn: een beer erbij en een jakhals, dat maakt de natuur nog veelzijdiger. Ik hou ervan. En ik weet zeker dat ik niet alleen sta, als er plotseling uit het struikgewas een beer tevoorschijn komt. 

Het schijnt dat er met enige regelmaat welpen worden geboren – van het wolvengezin dan. De populatie groeit dan alleen maar en geeft hoop voor de toekomst: meer wolven in Nederland, evenals vossen, korenwolven, lynxen, wilde zwijnen en ander natuurwild. Dat daar over enige tijd de beer en de jakhals zich bijvoegen is alleen maar natuurlijk. Van harte welkom allemaal. Voedsel genoeg. En anders misschien de voedselbank voor nooddruftig wild. We moeten er met ons allen samen iets van maken. Respect voor mens en dier én de natuur. 

Wat staat er dit jaar op het kerstmenu eigenlijk? Neemt niet weg dat ik u allen fijne en gezonde kerstdagen toewens.