Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld in het Edams Museum.
Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld in het Edams Museum. (Foto: EVERT RUIS)

“Het liefst ouderwets museumbezoek maar online is ook veel mogelijk”

Conservatoren Edams Museum maken zich op voor heropening

EDAM - Conservatoren Sophie van Gulik en Julie Hengeveld van het Edams Museum hebben afgelopen vrijdag het eerste deel van de 541 tekeningen en etsen van W.O.J. Nieuwenkamp ontvangen. Zodra het museum open mag, is de tentoonstelling met uniek werk van W.O.J. Nieuwenkamp te bezichtigen. “We kunnen bijna niet wachten”, zegt Hengeveld. Omdat de coronaperiode steeds roet in het eten gooide en de exposities steeds uitgesteld moesten worden is beslist dat zodra het museum open gaat ook de schenkingstentoonstelling bezocht kan worden. Dat zijn dus twee vliegen in een klap. Maar de conservatoren zijn achter de schermen met nog veel meer bezig. Van Gulik: “We willen ons in de toekomst langzaamaan ook meer gaan richten op online en de mogelijkheden voor het Edams Museum op dit gebied.”


Door Shelley Zuizewind

Hengeveld legt uit: “Het museum is al digitaal te bezoeken. Dat is zeker een uitkomst in deze coronaperiode. Je kunt via de computer virtueel een bezoek brengen aan de vaste collectie in het Coopmanshuys. Via Google Maps kun je het museum bezoeken. Erg leuk dat dit mogelijk is! Maar er kan nog zoveel meer worden gedaan op online gebied.” Van Gulik vult aan: “Het allerliefst zijn we een ouderwets museum waar je heerlijk kunt komen kijken. Maar corona dwingt ons tot creativiteit; het tonen van onze objecten in onze digitale museumvitrine. Ik vind het interessant om te bekijken hoe we onze tentoonstellingen, maar ook werk dat in depot staat, op een andere manier kunnen presenteren.”

Van Gulik noemt Instagram. "Dit medium leent zich natuurlijk uitstekend voor foto's van prachtige kunst die wij hebben staan."

Lees verder op pagina 9