Pittoresk

In de dorpsstraat van Zuiderwoude staan een aantal huisjes dat het dorp tezamen met de landelijke omgeving een pittoresk tintje geeft, wel meer dan een tintje. Het is maar waar je staat, dan heb je een prachtig uitzicht over de weilanden op het noorden van Amsterdam, weliswaar bij helder weer en gaat het meer om contouren, maar toch… het biedt iets.

Wat bijna niemand weet, vooral de inwoners in het zuiden van dit schone land, dat Zuiderwoude het oudste dorp van Waterland is. Wie tijdens bijvoorbeeld een fietstochtje door Waterland even de moeite neemt om te pauzeren in Zuiderwoude, zal zien wat ik bedoel met pittoresk. Wandel met de fiets aan de hand, komende vanaf de Burgemeester Peereboomweg, door de Dorpsstraat om vervolgens het Dijkeinde op te gaan en via enige kronkels in de geasfalteerde landweg uiteindelijk uit te komen bij de provinciale weg tussen Monnickendam en Marken. Deze weg even oversteken, de dijk oplopen en een waar fraai uitzicht op de Gouwzee ontvouwt zich aan de ogen.

Onderwerp de ogen tijdens het wandelen aan de oude maar markante kerk, de Waterlandse huisstijl en vooral aan de weidse omgeving (de tussendoorkijkjes). Ook voor de natuurfotograaf heeft het pittoreske dorpje Zuiderwoude het nodige te bieden. Een geoefend fotografisch oog ziet al gelijk wat er voor moois op beeld is vast te leggen. Het zijn de herinneringen die later van waarde zijn.

De winkels zijn verdwenen. Het dorp is sinds al een tijdje een theetuin en een wijnproeverij rijk. Maar ja, corona hè: gesloten voor thee- en wijnliefhebbers. Alhoewel…

Ik stond veelal stil op de brug die naar de Aandammergouw leidt en keek dan over een plas water de verre ruimte in, omgeven door totale stilte. Nou, stilte… het geluid van een enkele weidevogel dan en van, ik weet niet hoeveel, lentevogels. Verder rust. Het gaf rust – geestelijke rust. De natuur lag hier voor het grijpen, tenminste, als je er oog voor had.

In deze coronatijd zul je de fanfare niet horen repeteren. Dat is spijtig, maar reden om nog eens terug te gaan naar dit oudste pittoreske dorp van Waterland.