Waterlands Orgelfestijn in Oosthuizen

OOSTHUIZEN - Op woensdag 4 augustus, aanvang 20:00 uur, vindt het vierde concert plaats in het kader van het 'Waterlands Orgelfestijn'. Dit door de Stichting Orgelkring Waterland georganiseerde festijn keert jaarlijks terug. Het vierde concert van deze zomer vindt plaats in de Grote kerk te Oosthuizen. Organist Frank van Wijk speelt 4 augustus op het orgel in Oosthuizen. 

Van Wijk studeerde aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam orgel, clavecimbel en kerkmuziek. Hij is actief als kerkmusicus (Ruïnekerk te Bergen NH), beheerder van het Müller-orgel van de Kapelkerk te Alkmaar en heeft een uitgebreide concertpraktijk. Hij is nauw betrokken bij de activiteiten in de Grote Kerk te Alkmaar en bij Orgelfestival Holland. 

Van hem verschenen verschillende opnames op CD en DVD. Ter gelegenheid van het 400e sterfjaar van de Amsterdamse organist / componist Jan Pieterszoon Sweelinck heeft Van Wijk een programma samengesteld met als titel ‘Een Ode aan de Orpheus van Amsterdam'. Inderdaad werd Sweelinck destijds zo genoemd! Het programma van Van Wijk mag zeker ‘gedurfd' worden genoemd met muziek van ‘slechts' één componist: Sweelinck! Maar wat voor één! Tijdens zijn leven werd hij alom geprezen. In Engeland, Vlaanderen, Noord-Duitsland, Denemarken en zelfs Zweden kende men hem. Van her en der trok hij leerlingen. Je zou zelfs kunnen stellen dat zonder Sweelinck de Noord-Duitse orgelmuziek niet had kunnen bestaan zoals die is geworden. Sweelinck's muziek klinkt overal goed, maar het oude Oosthuizense orgel harmonieert volkomen met zijn muziek. U kunt reserveren op www.orgelkringwaterland.nl