Wintersport

O ja, veel Nederlanders staan in de startskischoenen om naar de winter-sport te gaan, maar het mag niet, we mogen het land niet uit, althans niet voor leuke zaken, wel voor business. Maar wintersport is geen business. Ja, het is wel business, maar voor de plaatselijke ondernemers in Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Die missen nu veel, gelijk aan de horeca hier. Iedereen zit hier binnen. Te mokken. Te mopperen, op Jan en Alleman, ‘wie dat ook mogen zijn’. Velen denken in onmogelijkheden en niet in mogelijkheden. Dat is spijtig. Goedbeschouwd zitten we met ons allen min of meer in een dip. De Covid-19 heeft ons lichaam down gemaakt. En nu?

Twee weken terug…

Ik deze coronaperiode bellen vaak vreemde gasten aan. Ook nu weer. Gelukkig had ik zojuist het paadje naar het trottoir sneeuwvrij gemaakt. Ik deed de voordeur open. Tot mijn verbazing stond moeder voor de deur. Niet mijn moeder, maar moeder ‘natuur’. Zij keek me met natuurlijke olijke ogen aan. “Dag Klaas, mag ik binnenkomen?” Ja, wat doe je dan? Je houdt de deur wagenwijd open, natuurlijk.

Daar zaten we dan. Ze wilde alleen maar biologische koffie. Had ik toevallig in huis. Ze wilde in gesprek met me. Dat kon. Geen probleem. Ik werd vrolijk van haar ogen.

'De mens kan even het coronavirus vergeten en haar aandacht besteden aan het schaatsen'

“Klaas,” begon ze. Ik zei: “Ja moeder natuur, wat wilt u van mij?” “Klaas, ik bedacht me: de mens kan in deze tijd weleens een verzetje gebruiken, toch?” Ik knikte beleefd. “Daarom dacht ik bij mezelf: ‘kom Natura, ga het weer eens beïnvloeden en laat het winter worden, een winter met veel sneeuw en een dik pak ijs in het water. Laat de mensen gek worden met schaatsen. Laat de mens lekker skiën of langlaufen op bergen en door dalen’, begrijp je me?” “Natuurlijk begrijp ik u, moeder natuur. Ik vind het een goed idee van u om een deel van uw taken te besteden aan het weer. U doet daarmee goed werk. De mens kan dan even het coronavirus vergeten en haar aandacht besteden aan het schaatsen. Maar ik vind het ook goed van u om flink te laten sneeuwen, dan komt de wintersport naar de mens in plaats van andersom. Goed van u, om daar aan te denken. Complimenten.” Moeder natuur glunderde hierbij. “Dan ga ik er weer snel vandoor. Ik moet nog een heleboel regelen met de weergoden. Je weet, ze zijn niet altijd even makkelijk, vooral die van de wintersport doet nog weleens moeilijk. Hij is nogal kort van memorie: laat hij het weer dooien.