Miranda Zechner (links) heeft het bedrijf van Tessa Konijn overgenomen.
Miranda Zechner (links) heeft het bedrijf van Tessa Konijn overgenomen. (Foto: Rodi Media/MvS)

Boezemkussen biedt steun en troost

EDAM/BERKHOUT – Wat moet je meenemen als je een kankerpatiënt bezoekt van wie een borst is geamputeerd? Bloemen? Die kunnen na een halve week de GFT-container in. Fruitmandje? Niet erg origineel, en evenmin een lang leven beschoren. Een boezemkussen is misschien een betere optie. Een blijvend product dat fysieke én morele ondersteuning biedt. Op bezoek bij bedenker Tessa Konijn, zelf kankerpatiënt, en Miranda Zechner, die Tessa’s bedrijf heeft overgenomen.

De boezemkussens in huize Zechner in Berkhout springen automatisch in het oog. Hartvormig, bonte kleuren en patronen en zichtbaar zacht. Ze geven je een warm, prettig gevoel. Je zou er zelfs bijna vrolijk van worden, ware het niet dat ze zijn bedoeld voor mensen die juist bitter weinig reden hebben voor een goed geluimde stemming: vrouwen van wie een borst is geamputeerd. Een operatie die zowel fysiek als mentaal littekens achterlaat.

Tessa Konijn uit Edam weet er alles van. In 2019 werd ze getroffen door kanker en moest ze een borst prijsgeven. Een ingrijpende inbreuk op haar vrouwelijkheid die veel fysiek ongemak met zich meebracht. “Bij de operatie is een zenuwtak geraakt en daardoor kreeg ik problemen bij mijn oksel”, vertelt ze. “Ik kon mijn arm niet meer langs mijn lichaam hangen. Dat ging gepaard met een gevoel van spanning en vermoeidheid. Ik ben gaan zoeken naar een passend kussentje om het ongemak te verhelpen en vond uiteindelijk een Heart Pillow.”


Het kussentje gaf de gewenste verlichting, maar nog niet optimaal. Tessa heeft het wat aangepast en dikker gemaakt en toen was het goed. Maar ze dacht niet alleen aan haar eigen sores. Er zijn immers veel vrouwen die met soortgelijke problemen kampen. Ze vervaardigde twintig extra exemplaren voor het inloophuis in Katwoude en die werden enthousiast ontvangen. Reden genoeg voor haar om hier werk van te maken en lotgenoten van dienst te zijn.

Boezemkussen noemde ze haar product en onder dezelfde naam begon ze een bedrijf. “Ik wilde dat iedereen zo’n kussen zou kunnen kopen. Het is een groot succes geworden, onder andere in ziekenhuizen worden ze verstrekt. Je kunt het kussen lopend, zittend en liggend gebruiken. Het geeft steun, maar ook geborgenheid.”


“Een hart onder de riem”, vult Miranda Zechner aan. “Als cadeau aan een kankerpatiënt of aan jezelf.”


Miranda, mede-ondernemer, heeft Tessa ontmoet tijdens een netwerkbijeenkomst in Purmerend en was gecharmeerd van zowel haar missie als haar product. Zij hebben contact gehouden en omdat Tessa, bij wie voor de derde keer kanker is geconstateerd, inboet aan energie om volop met haar bedrijf bezig te zijn, neemt ze het van haar over.

"Ik vind het belangrijk dat dit bedrijf wordt voortgezet”, vertelt Miranda. "Ik maak verschillende varianten en daardoor kunnen de kussens ook dienst doen als troost- of vriendschapskussen. In het AMC worden ze nu ook gegeven aan kinderen met hartproblemen.”


De boezemkussens worden stuk voor stuk met grote toewijding in een naaiatelier in Edam gemaakt en kosten rond de dertig euro. Interesse? Zie www.boezemkussen.nl.