Dichtbundel ’t liefste kind.
Dichtbundel ’t liefste kind. (Foto: aangeleverd)

Vondelingetje geeft inspiratie

REGIO - Het vondelingetje dat 21 februari uit een Amsterdamse vuilcontainer werd gered was de inspiratie voor een unieke bundel met muziek en poëzie: nieuwe gedichten van twaalf gelauwerde dichters, bijdragen van de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam en slaapliedjes gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. De opbrengst van de bundel gaat naar Stichting Beschermde Wieg.

De vondst van een pasgeboren baby in een vuilcontainer leidde tot veel commotie. De Amsterdamse dichter Pieter Stroop van Renen schreef voor het meisje een welkomstgedicht dat viral ging op sociale media. NPO Radio 4-presentator Margriet Vroomans droeg het gedicht voor in haar KRO/NCRV-ochtendprogramma en combineerde het met een wiegenliedje, gespeeld door musici van het Koninklijk Concertgebouworkest. Stroop van Renen en Vroomans namen daarna het initiatief voor de bundel die ze ’t Liefste kind noemden. Op hun uitnodiging schreven twaalf bekende dichters een nieuw gedicht voor een pasgeboren kind. De dichters, onder wie Hagar Peeters, Tjitske Jansen en Abdelkader Benali schreven over het avontuur van geboren worden, de kwetsbaarheid van leven en de duizend vragen van het ouderschap. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam leverde een poëtische bijdrage en Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, schreef een nawoord. Het Koninklijk Concertgebouworkest gaf toestemming voor het gebruik van de audio-opnames van twaalf internationale slaapliedjes. Het orkest nam de liedjes eerder op voor een project in samenwerking met Zwitsal. In de bundel zijn de liedjes via een QR-code te beluisteren.

Iedereen die een bijdrage leverde deed dat gratis; ook de uitgever, drukker, ontwerper en papierhandel werkten om niet. Hierdoor komt de opbrengst van het boekje ten goede aan Stichting Beschermde Wieg, die hulp biedt aan zwangere en pas bevallen vrouwen en hun baby. Deze stichting beheert vondelingenkamers in tien ziekenhuizen. Ouders die niet zelf voor hun kind kunnen zorgen, kunnen daar hun baby beschermd achterlaten. De bundel ’t Liefste Kind is sinds 1 juni te koop in de Nederlandse boekhandel en kost 9,95 euro.